Duitse boeren protesteren massaal tegen bezuinigingsmaatregelen

Met meer dan duizend verzamelden Duitse boeren zich maandag in het centrum van Berlijn om te protesteren tegen het landbouwbeleid van de regering van bondskanselier Olaf Scholz. De aanleiding is onder meer een geplande verlaging van het belastingvoordeel voor diesel die in de landbouw wordt gebruikt.

18 december 2023  – Laatst bijgewerkt om 18 december 2023 14:01 Jozefien Verstraete

De leiders van de driepartijencoalitie van kanselier Scholz bereikten vorige week een deal om het begrotingstekort van 17 miljard euro voor volgend jaar te dichten. Naarmate meer details van het akkoord bekend werden, groeide ook de ontevredenheid in Duitsland. Zo ook bij de landbouwers, want men wil er het belastingvoordeel voor landbouwdiesel verlagen en een vrijstelling van de autobelasting voor landbouwvoertuigen schrappen.

Overbelasting op sector

Tot nu toe konden landbouwbedrijven brandstof voor tractoren of maaidorsers aan het eind van het jaar aftrekken van de belasting. Dat zal worden geschrapt zonder een alternatief. Heiko Terno, van de Brandenburgse Boerendbond (LBV), zegt dat de afschaffing het bestaan van veel boerderijen in gevaar zou brengen, omdat hun inkomen al erg laag is. “Het harde werken is het niet meer waard en jong talent wordt afgeschrikt. Als meer bedrijven sluiten, zal de consument uiteindelijk meer betalen voor de producten. Het zal iedereen op een bepaald moment treffen", zegt Terno.

Ook de Duitse minister van Landbouw, Cem Özdemir (Die Grünen), uitte reeds publiekelijk zijn ontevredenheid. “Ik wil de noodzakelijke besparingsinspanningen niet negeren, maar het schrappen van de belastingverlaging op landbouwdiesel was echter verkeerd", zei Özdemir. "Deze bezuinigingen overbelasten de sector. Boeren voorzien mensen van voedsel en een groot deel van hun producten wordt geëxporteerd. De geplande bezuinigingen zouden leiden tot verslechtering van de concurrentievoorwaarden voor Duitse boeren. Er zijn ook gewoon geen alternatieve aandrijfvormen beschikbaar voor boeren. Hun zware machines kunnen niet worden aangedreven door elektromotoren."

Massaal protest

Deze bezuinigingsmaatregelen vormden voor de Duitse boeren de aanleiding om te protesteren. Al van zondag verzamelen ze zich bij de Brandenburger Tor in Berlijn met slogans zoals “Te veel is te veel. Nu is het genoeg”. Volgens de Berlijnse politie kwamen in de vroege ochtenduren in totaalal 1.314 tractoren op vijf verzamelpunten samen. De politie verwacht in totaal ongeveer 3.000 demonstranten. De betoging van maandag zou het begin kunnen zijn van veel ingrijpendere protesten, zeggen woordvoerders.

10.000 Duitse boeren leggen Berlijn plat
Uitgelicht
Na Nederland breekt er nu ook massaal protest uit bij de Duitse landbouwers. Naar schatting 10.000 boeren uit heel het land hebben zich verzameld in Berlijn. De motieven voor...
26 november 2019 Lees meer

Bron: ZDF Heute / Quartz

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek