Donderdag is voortaan veggiedag in Gent

Voortaan moedigt de stad Gent, in samenwerking met de vzw Ethisch Vegetarisch Alternatief, zijn inwoners aan om elke donderdag vegetarisch te eten. Een wereldprimeur.
14 mei 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:08
Lees meer over:

Voortaan moedigt de stad Gent, in samenwerking met de vzw Ethisch Vegetarisch Alternatief (EVA), zijn inwoners aan om elke donderdag vegetarisch te eten. Dat een overheid ervoor opteert om een dergelijk project te ondersteunen, blijkt een unicum te zijn. Zelfs de BBC zakte deze week af naar Gent voor het startevenement.

Tijdens de officiële aftrap op de Groentemarkt ondertekenden ongeveer 300 Gentenaars een verklaring om vanaf deze week enkel nog vegetarisch te eten op donderdag. De aftrap werd een feest met spelen, kookdemonstraties, eten en drinken. Een lange rij vegetariërs wachtte tot een half uur om een broodje vegetarische wok of vegetarisch stoofpotje te ontvangen.

"Schepen van Milieu Tom Balthazar raakte overtuigd van onze zaak nadat hij de voorzitter van de klimaatafdeling van de VN had horen spreken", vertelt Tobias Leenaert van EVA. "De vleesconsumptie is verantwoordelijk voor 18 procent van de klimaatopwarming. Op dit moment stijgt het verbruik van vlees in groeilanden als China en India, maar onze planeet kan dat niet aan. Aan dit tempo hebben we straks een koppel extra planeten nodig om het graan te telen".

Alle 5.000 personeelsleden van de stad kregen intussen een gratis veggie stratenplan en er zullen er nog zo'n 75.000 verspreid worden via het magazine Zone09. Op die manier kunnen de Gentenaars de weg vinden naar restaurants met een lekker vegetarisch aanbod. Alle Gentse horecazaken kunnen overigens gratis veggie bijscholing volgen en in het najaar zullen ook de schoolrestaurants op donderdag kiezen voor een vleesvrije maaltijd.

De stad Hasselt heeft intussen interesse laten blijken om ook een officiële veggiedag te lanceren. "Eén dag per week geen vlees en vis eten, is een doeltreffend middel om de Hasseltse bevolking gezonder te doen eten, en zo obesitas en hart- en vaatziekten te helpen voorkomen", aldus de Hasseltse schepen van Volksgezondheid Toon Hermans.

Meer informatie: Donderdag Veggiedag

Bron: Het Laatste Nieuws/De Morgen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek