"Consument betaalt te veel voor verwerkte producten"
nieuwsConsumentenprijzen van verwerkte voedingsproducten werden de afgelopen jaren onvoldoende aangepast aan prijsevoluties van de grondstoffen. Dat blijkt uit cijfers die De Morgen en Het Laatste Nieuws publiceren, naar aanleiding van het jaarverslag van het Prijzenobservatorium. “Zo betaalde de consument eind 2010 drie procent meer voor boter dan eind 2007, terwijl de grondstoffenprijs in diezelfde periode daalde met 22 procent."
Vorige week werd het jaarverslag 2010 van het Prijzenobservatorium bekend gemaakt in De Tijd en Het Belang van Limburg. Daaruit bleek dat voedselprijzen in België kunstmatig hoog worden gehouden, doordat consumentenprijzen niet bijgestuurd worden bij dalende grondstoffenprijzen. “Dit suggereert dat zowel de voedingsindustrie als de detailhandel de brutomarges vergroot”, luidde het bij de Federale Overheidsdienst Economie, “hoewel we niet met zekerheid kunnen zeggen dat supermarkten hun boekje te buiten gaan, aangezien we geen zicht hebben op bijvoorbeeld de kosten waarmee ze geconfronteerd worden.”
Naar aanleiding van dit jaarverslag, verschenen in Het Laatste Nieuws en De Morgen afgelopen weekend voorbeelden van scheve evoluties in consumptieprijzen. Zo meldt Het Laatste Nieuws dat de prijs van broodtarwe in 2008 daalde met 49 procent, terwijl de consument op dat moment 4 procent meer betaalde voor pistolets en rozijnenkoeken. Begin 2009 en midden 2010 daalde de prijs voor broodtarwe opnieuw (- 3 %), maar wederom werd dit niet vertaald in lagere consumentenprijzen. “In tegendeel, de prijs van pistolets steeg met 5 procent en die van rozijnenkoeken met 6 procent”, luidt het.
Ook de prijs van margarine en boter vertoont volgens Het Laatste Nieuws een scheve evolutie. Tussen april en december 2007 steeg de prijs van melk met bijna 60 procent. Hierdoor steeg ook de consumptieprijs van boter met 23 procent. Maar toen de prijs van melk tussen begin 2008 en juni 2009 opnieuw daalde met 52 procent, ging de consumptieprijs van margarine slechts met 11 procent omlaag. In juli 2009 en eind 2010 kende de grondstoffenprijs van melk opnieuw een stijging (+ 25 %), wat wel onmiddellijk vertaald werd in een verhoging van de consumentenprijs (+ 15 %). “Hierdoor betaalde de consument eind 2010 3 procent meer voor zijn boter dan eind 2007, terwijl de grondstoffenprijs over diezelfde periode daalde met 22 procent”, besluit het dagblad.
Behalve het Laatste Nieuws, besteedde De Morgen het afgelopen weekend aandacht aan de resultaten van het Prijzenobservatorium. “Bewerkte levensmiddelen zoals oliën en vetten, zuivel, brood en granen zijn in België duurder dan in het buitenland, en zijn de voorbije jaren fors in prijs gestegen”, luidt het. “Dit draagt bij tot een hoger inflatiecijfer in ons land vergeleken met de buurlanden. En dat is een verontrustende evolutie, want dit leidt via de index tot hogere lonen, wat de concurrentiepositie van Belgische bedrijven verslechtert.”
Comeos, de federatie van de handel en diensten, noemde de conclusies van het Prijzenobservatorium vorige week “potsierlijk”. Volgens de organisatie blijven de externe factoren in de prijsbepaling, zoals loon-, energie- en transportkosten, hoog, wat de rendabiliteit van de winkels bedreigt. Daarnaast wijst Comeos met een beschuldigende vinger naar leveranciers, die “vaak vergeten om de daling van de grondstofprijzen door te rekenen aan de handelaar”.
Meer info: jaarverslag Prijzenobservatorium 2010
Bron: Het Laatste Nieuws/De Morgen