Communicatie salmonellabesmetting ontlokt discussie

Test-Aankoop vraagt zich af waarom het Voedselagentschap pas op 21 oktober bekendmaakte dat het zes dagen eerder in het slachthuis van Luik een salmonellabesmetting op karkassen van varkens vaststelde. Het agentschap wijst "de ongegronde kritiek" van de consumentenorganisatie af.
27 oktober 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:09
Lees meer over:

Test-Aankoop vraagt zich af waarom het Voedselagentschap pas op 21 oktober bekendmaakte dat het zes dagen eerder in het slachthuis van Luik een salmonellabesmetting op karkassen van varkens vaststelde. Het agentschap wijst "de ongegronde kritiek" van de consumentenorganisatie af. 

"Vreemd genoeg begonnen firma's die varkensvlees verhandelen hun producten meteen na de mededeling van het agentschap van de markt te halen", stelt Test-Aankoop. In een reactie wijst het Voedselagentschap erop dat de Europese regelgeving in slachthuizen tot 10 procent met salmonella besmette varkens toestaat.

"Die tolerantie vindt een verklaring in het feit dat die bacterie alomtegenwoordig is, en dus ook in een aantal veehouderijen voorkomt. Bij overschrijding van het voornoemde percentage moeten verplicht corrigerende maatregelen worden getroffen, namelijk ontsmetting en een verhoging van het aantal analyses", zegt woordvoerster Lieve Busschots van het Voedselagentschap.

"Indien de maatregelen, die de inrichting in functie van haar autocontrole treft, geen afdoend resultaat opleveren, neemt het agentschap meer ingrijpende maatregelen", aldus Busschots. Het is in die context dat het Voedselagentschap op 15 oktober de sluiting beval van de slachtlijn voor varkens in Luik, in afwachting van een volledige sanering van de inrichting.

"Die maatregel in de beginfase van de productiekolom is conform de procedures, en heeft geen rechtstreekse invloed op de consument, die pas betrokken partij wordt op het einde van de productiekolom", besluit het Voedselagentschap. Gedelegeerd bestuurder Gil Houins zegt nog verrast te zijn door de uitlatingen van Test-Aankoop. 

"Aangezien Test-Aankoop door twee medewerkers wordt vertegenwoordigd in het raadgevend comité van het Voedselagentschap, zou het goed op de hoogte moeten zijn van de regelgevingen en procedures die door het agentschap worden toegepast", klinkt het.
 

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek