Chinese markt gaat terug open voor Belgisch varkensvlees

De Belgische missie met premier Alexander De Croo (Open Vld) heeft een belangrijke doorbraak kunnen bereiken. China heeft zonet bevestigd dat het handelsembargo voor varkensvlees wordt opgeheven. “Dit maakt het mogelijk om ons varken op te waarderen en de food waste tot een minimum te beperken”, is te horen bij de delegatie. Ze willen meteen ook een misverstand uit de wereld helpen: “Het is geenszins de bedoeling om varkens te gaan kweken voor de Chinese markt.”

12 januari 2024  – Laatst bijgewerkt om 12 januari 2024 12:02 Griet Lemaire
China missie De Croo varkensvlees

Op 11 en 12 januari vindt er een diplomatieke zending plaats naar China. Naast premier De Croo is er een ook een belangrijke delegatie aanwezig vanuit de landbouwsector. Onder hen onder meer Boerenbondvoorzitter Lode Ceyssens, VLAM-CEO Filip Fontaine, gedelegeerd bestuurder van FEBEV Michael Gore en manager van het Belgian Meat Office Joris Coenen. Eén van de belangrijkste punten op de agenda voor hen was het opnieuw open krijgen van de Chinese markt voor Belgisch varkensvlees. Sinds de uitbraak van Afrikaanse varkenspest bij everzwijnen in Wallonië in 2018 was die markt voor België gesloten.

En in dat opzet lijkt de delegatie geslaagd. “We wisten dat de opheffing van het handelsembargo in de lucht hing, maar dat het nu al werd aangekondigd, kwam toch enigszins onverwacht”, is te horen tijdens een telefoongesprek met de Belgische delegatie. Het is de Chinese premier die vrijdagnamiddag (plaatselijke tijd, red.) die toezegging heeft gedaan in een gesprek waar ook premier De Croo bij aanwezig was. Dat de opheffing er nu toch komt, is wellicht ingegeven door het tekort aan varkensvlees op de Chinese markt. Iets wat de Belgische delegatie ook een aantal keer ter ore kwam.

We zijn ongelofelijk blij met dit nieuws. Dit betekent voor onze varkenshouders toch al gauw een paar euro extra per varken

Lode Ceyssens - Voorzitter Boerenbond
missie China Fontaine Ceyssens

Meerwaardecreatie en circulariteit

“Wij zijn ongelofelijk blij met dit nieuws”, vertelt Boerenbondvoorzitter Lode Ceyssens. “Het laat ons toe om de Belgische varkens op te waarderen. Deelstukken zoals de kop die de Belgische en Europese consument niet wil, wordt in China beschouwd als een delicatesse. In plaats van te vermalen tot beendermeel kunnen deze stukken opnieuw geëxporteerd worden. Dat betekent voor onze varkenshouders al gauw een paar euro extra per varken.” Ceyssens wijst erop dat dit het resultaat is van volgehouden inspanningen van vele instanties, zoals VLAM, FEBEV en het Voedselagentschap. “We willen dan ook onze uitdrukkelijke dank uitspreken naar iedereen die hieraan heeft bijgedragen.”

Het is zeker niet de bedoeling om nu varkens te gaan kweken voor China. De Chinese markt is voor ons belangrijk met oog op meerwaardecreatie en circulariteit

Filip Fontaine - CEO VLAM

Ook Michael Gore van FEBEV is tevreden dat de inspanningen nu uitmonden in een akkoord over de heropening van de Chinese markt. “Dat is niet alleen belangrijk met oog op meerwaardecreatie, maar ook met oog op circulariteit. We hebben opnieuw een afzetmarkt voor producten die de Belgische consument niet wil”, laat hij weten vanuit China.

varkenskop valorisatie verre export

Ecologische investeringen

Filip Fontaine, CEO van VLAM, benadrukt dat het zeker niet de bedoeling is om varkens te gaan kweken voor de Chinese markt. “Laat daar geen misverstanden over zijn. De Chinese markt is voor ons belangrijk met het oog op circulariteit en het vermijden van voedselverspilling.” Volgens Fontaine zijn die extra euro’s die de Vlaamse varkenshouders mogelijk opnieuw ontvangen door de heropening van China ook belangrijk met oog op alle uitdagingen waar de sector voor staat. “De investeringen in ecologische maatregelen, denk maar aan stikstofreductie, zijn groot. Op die manier wordt dit net iets beter behapbaar voor de varkenshouders om die investeringen te doen”, meent hij.

Daarnaast wijst Fontaine erop dat dit opnieuw voor een gelijker speelveld zorgt in Europa. “Varkenshouders uit andere EU-lidstaten, zoals Nederland en Denemarken, hadden een competitief voordeel omdat voor hen de export naar China nooit is stopgezet. Nu kunnen onze varkenshouders opnieuw aansluiten bij de varkenshouders uit naburige landen.”

missie China Fontaine Gore Coenen

Positie in Chinese markt terugwinnen

Joris Coenen die met Belgian Meat Office de vinger aan de pols houdt in exportmarkten, verwacht dat het een kwestie van dagen zal zijn vooraleer de Chinese markt terug opengaat. “In feite gaan we gewoon verder waar we in 2018 bij het uitroepen van het handelsembargo, gestopt zijn. Dat betekent dat enkel de bedrijven die destijds mochten exporteren naar China dat vandaag ook mogen doen. Ook Belgische varkenspoten mochten toen China niet binnen. Dat blijft ook nu gelden.”

De delegatie benadrukt daarom dat de inspanningen ook in de toekomst moeten verdergezet worden. “Een eerste grote horde is genomen, maar we moeten nu verder werken om de resterende beperkingen weg te krijgen. Dat begint hier al op deze missie”, zegt Gore. Daarnaast moet ons land zijn positie in de Chinese markt terugwinnen na ruim vijf jaar afwezigheid. Belgian Meat Office had al voor de toezegging van de Chinezen ingeschreven voor een vakbeurs in april. “Heel wat Belgische exporteurs nemen daaraan deel omdat we aanvoelden dat er iets ging bewegen. Nu kunnen we meteen voluit gaan”, aldus Joris Coenen.

Op heel korte termijn is een overleg met de Chinese Meat Association (CMA) een belangrijke stap. Dat staat nog tijdens deze diplomatieke missie op het programma. “We bereiden samen een communicatie voor, want de leden van CMA zijn invoerders en verwerkers van vlees, onze klanten dus. We moeten hen laten weten dat de Belgen ‘back in business’ zijn”, meent Coenen.

Beeld: VLAM

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek