China op inspectiebezoek bij de Vlaamse varkenssector

Deze week is er een officiële Chinese delegatie vanuit het ministerie van Landbouw en Plattelandszaken in ons land. De delegatie is hier onder meer op inspectiebezoek inzake Afrikaanse varkenspest (AVP). Sinds 2020 is België AVP-vrij verklaard, maar China blijft de deuren toe houden voor ons varkensvlees. Of er binnenkort een officiële aankondiging over de heropening van de markt aan zit te komen, is nog niet geweten. Wel geweten is dat de Chinese ambassadeur vorige week op bezoek was bij groep Danis en positief was over de werking van het bedrijf en de sector.

22 december 2023  – Laatst bijgewerkt om 22 december 2023 13:44 Jozefien Verstraete
Danis groepsfoto china

Export naar China

Na een uitbraak van Afrikaanse varkenspest in Wallonië bij everzwijnen in 2018 sloot China de toegangspoorten voor Belgische varkensvlees. Hoewel België sinds eind 2020 officieel AVP-vrij werd verklaard, is de export naar China nog steeds niet hervat. China is voor Belgische varkenshouders een belangrijke afzetmarkt voor delen van het varken die ze op andere internationale markten minder goed kwijtraken. Denk hierbij aan poten, oren en de snuit van een varken die in China als delicatessen gezien worden.

“Chinezen waarderen het varken op een andere manier. Hun eetgewoonten complimenteren de westerse eetgewoonten”, duidt Joris Coenen van Belgian Meat Office, onderdeel van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM). “95 procent van het varken wordt opgegeten binnen een straal van 2.500 kilometer. Het gaat dus maar over kleine procenten als er gesproken wordt over de export naar China.” In 2012 ging de Chinese markt open voor Belgische varkensbedrijven. Tot aan het embargo in 2018 ging twee procent van de totale export buiten Europa (7%) van varkensvlees naar China. “Maar op jaarbasis kunnen deze kleine procenten veel opbrengen. In dat opzicht is de Chinese markt even relevant als alle andere markten.”

Op bezoek bij Danis

Afgelopen week bracht de Chinese ambassadeur in België, Cao Zhongming een bezoek aan Danis. Het familiebedrijf groeide in 70 jaar uit tot een groep die alle aspecten van de varkenshouderij coördineert. De ambassadeur kwam niet alleen naar Danis: hij bracht een hele delegatie mee waaronder de Chinese douanediensten GACC. “De douanediensten zijn een bepalende factor in de handel tussen China en België. Zij kijken vooral naar de algemene sectorvooruitgang op vlak van veiligheid en gezondheid”, legt Gert Vergauwen, manager bij Danis uit.

varkenspoten danis

Op het programma stond een bezoek aan het hoofdkantoor in Koolskamp, maar ook een bezoek aan het inseminatiecentrum (KI-station) in Lichtervelde. “Het KI-station vervult binnen de varkensproductie een cruciale rol”, aldus Vergauwen. “Het is immers de start van een gezonde en rendabele varkenskweek.” Op het hoofdkantoor kreeg de delegatie in aanwezigheid van vertegenwoordigers van het Belgian Meat Office en de Federatie van Belgisch Vlees (FEBEV), een toelichting van over de verschillende activiteiten van Danis met de nadruk op traceerbaarheid, veiligheid en duurzaamheid. Ook Bart Dochy, voorzitter van de commissie Landbouw in het Vlaams parlement, was aanwezig.

De werking van het Exportslachthuis De Coster nv werd eveneens toegelicht waarbij extra aandacht gevestigd werd op de vraag van België voor een mogelijke heropstart van export van varkensvlees en bijproducten naar China. “De ambassadeur was onder de indruk van onze werking. Vooral de aanpak om de gezondheid van de varkens te monitoren en te verbeteren, genoot veel interesse”, zegt Vergauwen. “De ambassadeur gaf aan dat er nog stappen dienen gezet te worden, maar dat de gesprekken op een constructieve manier verlopen waarbij het vertrouwen in een goede afloop zeker aanwezig is. De persoonlijke ondersteuning, door middel van een videoboodschap van Vlaams minister van Volksgezondheid Hilde Crevits (cd&v) en federaal minister van Landbouw David Clarinval (MR), maakte alvast ook een positieve indruk op de Chinese ambassadeur.”

Ook Coenen had een positieve indruk over het bezoek van de Chinese ambassadeur. “Hij is zelf op de uitnodiging van Danis ingegaan en was tijdens het bezoek zeer geïnteresseerd. Dat bevestigt voor een stukje dat China en België ‘on speaking terms’ zijn over de heropening van de markt, denk ik. Anders zou de ambassadeur niet gekomen zijn, mocht China niet bereid zijn om het embargo te herbekijken.”

Diplomatie vereist

Sinds 2020 werd al veel onderhandeld om het embargo terug op te heffen, maar een doorbraak blijft uit. Op een vraag om uitleg van Vlaams parlementslid Sofie Joosen (N-VA) in juni 2023 over de heropening van de Chinese markt voor Vlaams varkensvlees aan Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v) liet de minister weten dat in het afgelopen jaar de eerste voorzichtige stappen gezet zijn in de heropstart van gesprekken met China om opnieuw varkensvlees naar China te kunnen exporteren. “Het is echter een dossier dat eerst de nodige diplomatieke initiatieven vereist om de situatie te deblokkeren, en dit vergt helaas veel tijd”, aldus Brouns. “Een volledig dossier over AVP in België werd midden juni opnieuw aan de betrokken dienst in Peking bezorgd en wordt nu verder onderzocht door de experten in Peking. In het kader van het Europees voorzitterschap is het ook zo dat wij onze contacten gaan intensiveren met verschillende landen en de FAO, in functie van de export van ons kwaliteitsvol varkensvlees.”

Bezoek Chinese ambassadeur aan varkensvleesverwerker doet hoop op export herleven
Uitgelicht
De Chinese ambassadeur in België, Cao Zhongming, heeft vorige maand een bezoek gebracht aan varkensvleesverwerker Westvlees, onderdeel van Belgian Pork Group. Het bezoek is vo...
9 mei 2023 Lees meer

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek