header.home link

Bezoek Chinese ambassadeur aan varkensvleesverwerker doet hoop op export herleven

De Chinese ambassadeur in België, Cao Zhongming, heeft vorige maand een bezoek gebracht aan varkensvleesverwerker Westvlees, onderdeel van Belgian Pork Group. Het bezoek is volgens ingewijden een eerste, voorzichtige stap in de heropstart van gesprekken over de export van Belgisch varkensvlees naar China. Vlaams Landbouw minister Jo Brouns (cd&v) gaf in een reactie op vragen van Emmily Talpe (Open Vld) aan dat de Chinese overheid opnieuw wil praten.

9 mei 2023  – Laatste update 10 mei 2023 9:17

“De Chinese overheid heeft aangegeven bereid te zijn opnieuw te praten. Het is nog niet duidelijk wanneer deze gesprekken tot een effectieve markttoegang zullen leiden, maar de vergelijking met andere landen leert dat die toegang er uiteindelijk wel zal komen”, reageerde landbouwminister Brouns op schriftelijke vragen van Vlaams parlementslid Emmily Talpe (Open Vld)

Talpe informeerde naar de inspanningen die Belgian Meat Office (BMO) samen met de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken, Flanders Investment&Trade (FIT) en het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) doet om de Chinese embargo’s op de import van varkensvlees op te heffen. China, tot dan een belangrijke exportbestemming, stopte in 2019 resoluut met de import van Belgische varkensvlees na de uitbraak van de Afrikaanse varkenspest (ASF of African Swine Fever) in Wallonië in 2018.

Hoewel België sinds eind 2020 de AVP-vrije status heeft, is de export naar China nog steeds niet hervat. “Het is bekend dat China de grenzen dichthoudt om politieke redenen”, stelt Talpe in een toelichting bij haar schriftelijke vragen. In zijn antwoorden verwees Brouns naar het bezoek van de Chinese ambassadeur in België, Cao Zhongming, aan Westvlees, een varkensvleesverwerker en onderdeel van de Belgian Pork Group, op 18 april.

Interesse in Belgische productie

De ambassadeur was daar op uitnodiging van het bedrijf. “We hebben tijdens dit bezoek aangetoond hoe we op een duurzame manier de gezondheid van de varkensstapel onder controle hebben, hetgeen in de nasleep van ASF natuurlijk cruciaal is”, aldus Manuel Goderis, productmanager bij Westvlees. Na de bedrijfsrondleiding volgde een rondekamergesprek waaruit volgens Goderis “sterke interesse bleek om bijkomende inzichten te verwerven op de manier waarop wij in België varkensvlees produceren”.

CAO Zhongming

Westvlees blikt terug op een “constructief bezoek, waarbij het vertrouwen en het wederzijds begrip zeker is toegenomen, en waarbij de onderlinge relaties werden versterkt”. De export naar China is ook cruciaal voor een duurzame verwerking van het varkensvlees. Naar het Aziatische land vertrekken delen die minder in trek zijn in onze contreien maar die daar als delicatesse aanzien worden, denk aan poten, neuzen en oren.

Of het bezoek ook zal leiden tot het heropstartten van gesprekken tussen China en België over de exportmogelijkheden voor Belgisch vlees zal moeten blijken. “De kwestie zal op het allerhoogste niveau aangekaart moeten worden”, zegt Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van FEBEV, de Federatie van het Belgische Vlees.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek