FAVV stuurt vaste vertegenwoordiger naar China

Het federaal Voedselagentschap gaat eind deze maand een permanente vertegenwoordiger naar de Chinese hoofdstad Peking sturen. Eén van de belangrijke taken die deze vertegenwoordiger krijgt, is de export van Belgisch varkensvlees naar China terug op de rails krijgen. “In China moet je iemand vast ter plaatse hebben die de taal spreekt”, zegt federaal landbouwminister David Clarinval hierover na een virtueel onderhoud met Cao Zhongming, de Chinese ambassadeur in België.

8 januari 2021  – Laatst bijgewerkt om 8 januari 2021 16:18
Lees meer over:

Het is vooral op vraag van de Vlaamse varkenssector dat deze permanente vertegenwoordiger in Peking er komt. “In 2018 zaten wel al ver in de onderhandelingen met China over de verkoop  van varkensvlees, maar de uitbraak van de Afrikaanse varkenspest (AVP) bij Waalse everzwijnen in augustus 2018 heeft die gesprekken allemaal ‘on hold’ gezet”, legt Clarinval uit in De Standaard. “China eist zekerheid over de kwaliteit van het vlees dat het invoert en door een vertegenwoordiger ter plaatse te hebben, zijn wij er zeker van dat we de Chinezen daarvan gemakkelijker kunnen overtuigen.”

Die vertegenwoordiger is Annabelle Schreiber. Zij wordt momenteel opgeleid door het Voedselagentschap en ze spreekt ook Chinees. Tegen eind januari moet ze van start kunnen gaan in Peking. “Zeker nu België vlak voor kerstmis zijn AVP-vrije status op internationaal niveau terug heeft gekregen, is het belangrijk om de onderhandelingen met China opnieuw op gang te brengen”, klinkt het. Maar ook voor andere land- en tuinbouwproducten, zoals zuivel en fruit, moet ze helpen om de export te faciliteren.

Daarnaast zal Schreiber vanuit haar vaste stek in de Chinese hoofdstad ook contacten leggen met andere Aziatische landen. Clarinval en het FAVV bestuderen bovendien de mogelijkheid om ook permanente vertegenwoordigers naar andere regio's te sturen. Uit een bevraging van het FAVV blijkt bijvoorbeeld dat verschillende landen in het Midden-Oosten geïnteresseerd zijn in Belgisch rundvlees, zegt hij.

Sector in crisis

Voor de noodlijdende varkenssector is dit opnieuw een positief signaal. De sector is immers zwaar getroffen door de coronacrisis en door de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in Duitsland in september vorig jaar. Waar 2020 nog goed was gestart met hoge varkensprijzen, eindigde het jaar met historisch lage prijzen. Minister Clarinval erkende in december vorig jaar de sector dan ook als één van de sectoren in crisis waardoor varkenshouders onder meer kunnen vrijgesteld worden van de betaling van sociale bijdragen.

Is verre export opportuun?

De Standaard, dat eind vorig jaar uitpakte met een spraakmakend dossier over megastallen in Vlaanderen, vraagt zich af het inzetten op die verre export wel zo’n goed idee is. “Heeft corona niet geleerd hoe kwetsbaar zulke verre relaties zijn? En heeft de discussie over megastallen niet aangetoond dat we de zaken beter wat kleiner aanpakken?”, staat te lezen in de krant.

Volgens Clarinval kan hij zich over megastallen niet uitspreken. “Dat is regionale materie. Ik ga over de gezondheidsnormen en de kwaliteit”, stelt hij. De minister wijst er ook nog op dat de cijfers niet te negeren zijn. “Wij moeten kunnen uitvoeren. Het is op vraag van de Vlaamse boeren dat wij deze stappen ondernemen”, besluit hij.

Bron: De Standaard / eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek