header.home link

Ondanks nieuwe AVP-uitbraken bouwt China lustig verder aan varkensstapel

10 maart 2021

Er zijn nieuwe besmettingen met de Afrikaanse varkenspest (AVP) vastgesteld in de zuidwestelijke provincies Sichuan en Hubei, de regio met de grootste productie van varkensvlees in China. Dat heeft het Chinese ministerie van Landbouw gemeld. Ondanks nieuwe uitbraken van het virus, blijft het land wel volop inzetten op de heropbouw van zijn varkenssector.

De gevallen werden ontdekt in de prefectuur Aba in de zuidwestelijke provincie Sichuan, en de stad Xiangyang in de centrale provincie Hubei. Op het bedrijf in Sichuan, dat 127 varkens telt, zijn 38 dieren bezweken aan AVP. In Hubei werd de ziekte ontdekt op een vrachtwagen met biggen die illegaal uit een andere provincie werden vervoerd. Van de 165 biggen waren er 10 besmet en 5 gestorven.

Eerder deze maand meldde het land ook al een uitbraak in de zuidwestelijke provincie Yunnan.

China is wereldwijd de grootste producent en consument van varkensvlees. De Afrikaanse varkenspest, die er sinds 2018 woedt, heeft er lelijk huisgehouden. In 2019 werd de varkensstapel gehalveerd, als gevolg van AVP-uitbraken.

Dat houdt de Chinezen evenwel niet tegen om volop in te zetten op de wederopbouw van hun varkenssector. Zo worden massaal veel fokdieren ingevoerd om de varkensstapel opnieuw op peil te krijgen. Volgens Rabobank zal de Chinese varkensvleesproductie in 2024 weer het niveau halen van 2018, voordat AVP toesloeg.

Ziektedruk blijft hoog

Toch blijft het AVP-virus aanwezig in China, zo bewijzen de recente uitbraken. Daarnaast heeft het land ook vaak te maken met de diarreeziekte PED. Daarom blijft het van cruciaal belang dat de landbouwbedrijven in besmet gebied de bioveiligheidsmaatregelen 100 procent respecteren om nieuwe uitbraken te voorkomen. Want één misstap kan verstrekkende gevolgen hebben. Vandaar dat het ook moeilijk in te schatten valt wanneer China zijn varkensproductie weer op peil zal krijgen.

Experten denken wel dat de Chinese invoer van varkensvlees in 2020 zijn hoogtepunt bereikt heeft. Rabobank becijferde dat China vorig jaar zo’n 5,6 miljoen ton varkensvlees heeft ingevoerd, terwijl de import in een “normaal jaar” ongeveer 2,5 miljoen ton bedraagt. Verwacht wordt dat de importdaling in 2021 tussen de 10 en 30 procent zal liggen, door de herneming van de inlandse productie.

Bron: Reuters / F&A Business

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek