“Heropening exportmarkten na Afrikaanse varkenspest wordt lang proces”

Ondanks de herwonnen AVP-vrije status voor ons land, houden nog 17 landen een embargo op Belgisch varkensvlees aan. Dat blijkt uit een antwoord van federaal landbouwminister David Clarinval (MR) aan CD&V-parlementslid Leen Dierick. Clarinval hoopt dat de FAVV-vertegenwoordiger in China snel het vertrouwen kan versterken.

3 mei 2021  – Laatst bijgewerkt om 3 mei 2021 16:13

Sinds 21 december 2020 wordt België opnieuw erkend als Afrikaans varkenspestvrij land. Een belangrijke status voor de Belgische varkenssector en zijn export. Gedurende ruim twee jaar heeft die immers fors geleden onder embargo’s van derde landen.

Ondertussen hebben 13 van de 30 landen die een embargo hadden ingesteld hun markten opnieuw geopend. Dat heeft minister van Landbouw David Carinval geantwoord op een parlementaire vraag van parlementslid Leen Dierick. “Ik ben zeer tevreden dat de diplomatieke onderhandelingen vruchten afwerpen ten voordele van onze export, maar de weg is nog lang om opnieuw toegang te krijgen tot de overige 17 landen waar het embargo onterecht nog steeds geldt,” benadrukt Leen Dierick.

Servië, Singapore, de Filippijnen en Maleisië hebben reeds voor de officiële publicatie van de Belgische AVP-vrije status op de website van de Wereldorganisatie voor diergezondheid (OIE) hun embargo opgeheven. Oekraïne, Kazakhstan en Thailand deden dat na de publicatie van de OIE op 21 december 2020.

Montenegro, Vietnam, Bosnië-Herzegovina en India passen het principe van regionalisering toe, waardoor de export van het Belgisch varkensvlees opnieuw kan worden hervat gezien alle regio’s in België AVP-vrij zijn. Ook Rusland aanvaardde dat principe, maar blijft nog steeds onderworpen aan de politieke boycot. “Export naar de Russische federatie is jammer genoeg nog steeds niet mogelijk. Onze Belgische varkenshouders blijven hierdoor het slachtoffer van een politiek conflict tussen Europa en Rusland dat maar niet opgelost geraakt,” aldus Dierick.

Deze derde landen moeten gesanctioneerd worden voor hun marktprotectionisme

Leen Dierick - CD&V-parlementslid

“Inbreuk tegen handelsregels”

“De heropening van belangrijke exportmarkten, zoals China en Zuid-Korea, belooft een lang proces te worden”, geeft minister Clarinval aan. “Met de aanstelling van een nieuwe ambassade-attaché van het FAVV die haar intrek zal nemen in de Belgische ambassade in Beijing hopen we alvast de banden en het vertrouwen met China en Zuid-Korea te versterken om zo de export van Belgische agrovoedingsproducten te hervatten.”

Er zijn dus nog 17 derde landen waarnaar Belgisch varkensvlees nog steeds niet geëxporteerd kan worden door AVP. “Gezien ons land AVP-vrij is, houden deze 17 landen onterecht hun markten gesloten voor het Belgisch varkensvlees wat een inbreuk is tegen de mondiale handelsregels,” benadrukt Dierick. “Ik roep minister Clarinval op om via de EU contact op te nemen met de Wereldhandelsorganisatie die deze derde landen kan sanctioneren voor hun oneerlijke houding van marktprotectionisme. We moeten onze landbouweconomie een boost geven en daarin spelen (nieuwe) exportmogelijkheden een belangrijke rol.”

Duitsland overschrijdt kaap van 1.000 AVP-besmettingen

In het oosten van Duitsland tikt de AVP-teller ondertussen verder. Sinds de eerste uitbraak op 10 september 2020, zijn er 1.016 wilde zwijnen geregistreerd die besmet zijn met de Afrikaanse varkenspest.

Duitsland schakelt ondertussen een versnelling hoger in de aanpak van AVP na een noodkreet van de varkenssector. Zo wordt werk gemaakt van omheiningen aan de Poolse grens en worden wilde zwijnen in de besmette gebieden volop gedood.

Ook in Polen blijft het virus verder woekeren. Sinds het begin van het jaar werden er al 1.175 besmettingen vastgesteld bij wilde zwijnen. Op de website van ADIS, de Europese instantie die dierziekten monitort, kan je de situatie en de evolutie raadplegen.

Bron: Eigen verslaggeving / Nieuwe Oogst

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek