header.home link

China wil strategische reserves aanspreken om varkensprijzen te drukken

5 juli 2022

In een poging de prijzen te stabiliseren en speculatie tegen te gaan, overweegt China uit zijn strategische reserves aan varkensvlees te putten. Varkensvlees staat dagelijks bij heel wat Chinezen op het menu. Het is er de meest geconsumeerde vleessoort.

Lees meer over:

De prijzen voor varkensvlees zijn op korte tijd fors gestegen in China. Vandaag zijn de prijzen 31,6 procent hoger dan een jaar geleden. Volgens het Chinese agentschap voor economische planning is deze sterke prijsstijging het gevolg van een terughoudendheid in de markt om te verkopen. Zo worden dieren langer vetgemest om meer winst te kunnen maken, klinkt het.

Om de prijzen te stabiliseren en ontevredenheid onder de bevolking tegen te gaan, heeft het agentschap voor economische planning varkensproducenten opgeroepen om op regelmatige basis te slachten. Het heeft ook gewaarschuwd tegen hamsteren en prijsmanipulatie. “We zullen samenwerken met andere overheidsdepartementen en overtredingen bestraffen om de marktwerking te beschermen”, luidt het.

Een andere maatregel die het agentschap wil nemen, is het vrijgeven van varkensvlees uit de strategische reserves die China aanhoudt. Dat varkensvlees was eerder in stock geplaatst omdat de varkensprijzen laag waren en men de verliezen bij de varkenshouders wou drukken.

Met deze aanpak wil China de inflatie in het land tegengaan. Er werd voorspeld dat de stijging van de consumentenprijzen in de tweede helft van het jaar boven de doelstelling van de Chinese nationale bank van drie procent zou uitkomen als het land zijn varkensprijzen niet onder controle kan houden. Bovendien is duurder varkensvlees ook een duidelijke rem op de huishoudbudgetten die al onder druk staan door de verregaande coronamaatregelen die de regering hanteert.

Uitgelicht
De oogst van wintergranen in China dreigt zwaar tegen te vallen, er wordt zelfs gevreesd voor een historisch dieptepunt qua opbrengsten. Voedselautonomie is een speerpunt op h...
8 maart 2022 Lees meer

Bron: Belga / Bloomberg

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek