China zet voedselautonomie hoog op de agenda

De oogst van wintergranen in China dreigt zwaar tegen te vallen, er wordt zelfs gevreesd voor een historisch dieptepunt qua opbrengsten. Voedselautonomie is een speerpunt op het jaarlijkse bijeenkomst van het Chinese parlement.

8 maart 2022  – Laatst bijgewerkt om 8 maart 2022 24:11
Lees meer over:

In de marge van de jaarlijkse bijeenkomst van het Nationaal Volkscongres, het Chinese parlement, verklaarde Minister van Landbouw en Plattelandsontwikkeling Tang Renjian dat door de zware regenval van vorig jaar het zaaien van ongeveer een derde van het graanareaal ernstige vertraging heeft opgelopen.

Een steekproef naar toestand van de wintergranen op de Chinese velden kwam tot de bevinding dat het aantal gewassen dat in de hoogste kwaliteitscategorieën kon worden ingedeeld met meer dan 20 procent gezakt was. “Landbouwexperten en adviseurs menen dat de gewassen in de slechtste toestand zijn in de moderne geschiedenis. Dit jaar loopt de graanproductie aan tegen gigantische moeilijkheden”, zei Renjian.

Het onderstreept hoe penibel de voedselzekerheid is geworden nu er een oorlog woedt tussen Rusland en Oekraïne, samen goed voor bijna een derde van de globale graanexpert. De prijzen voor het basisgewas noteren op het hoogste niveau ooit nu de onzekerheid blijft aanhouden.

Op de toonaangevende termijnmarkt in Chicago stegen de tarweprijzen in een week met 41 procent. Op de Parijse termijnmarkt voor tarwe stijgt de prijs met 11 procent naar een nieuw record. Ook in China staan de prijzen op recordhoogtes. Het land heeft 20 procent van de wereldbevolking, maar niet eens 10 procent van het landbouwareaal. Voedselsoevereiniteit blijft een belangrijke zorg voor het Chinese regime, sinds de COVID-crisis hebben ze nog een tandje bijgeschakeld.

Oekraïne: graanmarkt houdt hart vast
Uitgelicht
De Russische invasie in Oekraïne drie weken voor de start van het zaaiseizoen zet de grondstoffenmarkten op scherp. Beide landen zijn mondiale graanschuren, vooral Noord-Afrik...
28 februari 2022 Lees meer

De Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie (NDRC), de centrale planners in het communistische China, garanderen dat er misschien 117 miljoen hectare graan gezaaid wordt dit jaar. Ook de productie van soja en andere oliehoudende gewassen zal opgedreven worden. Ook de output van maïs moet omhoog, op dat vlak boekte de Aziatische grootmacht vorig jaar wel een record.

Bij de start van de zitting van het Volkscongres zei premier Li Keqiang dat China zijn bevoorrading ook dit jaar zal garanderen. De premier wil ervoor zorgen dat al het akkerland gebruikt wordt voor de landbouw en geen andere bestemming krijgt. De graanteelt geniet daarbij bijzondere aandacht, en ook de zadenindustrie moet in een sneller tempo gemoderniseerd worden.

Ook het stabiliseren van de productie en de prijzen in de varkensmarkt is een belangrijke doelstelling van de regering. De Chinese varkensstapel werd gedecimeerd door de Afrikaanse varkenspest, maar China bouwt in een sneltempo zijn capaciteit weer op.

Bron: Reuters

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek