Brouns zwaar onder vuur om reactie op EU-dagvaarding over mestbeleid

nieuws

Vlaams minister van Landbouw en Omgeving Jo Brouns (cd&v) is in de commissie Leefmilieu van het Vlaams parlement stevig onder vuur genomen over de dagvaarding van de Europese Commissie inzake het mestbeleid. Volgens Groen-parlementslid Mieke Schauvliege heeft de cd&v-minister gelogen dat het nieuwe mestactieplan nog niet beoordeeld zou geweest zijn door de Europese Commissie. Een beschuldiging die minister Brouns niet pikt. Ook coalitiepartners N-VA en Vooruit reageren bijzonder scherp. Boerenbond volgde de discussie en wijst vooral naar het getalm van de vorige omgevingsminister als oorzaak van de veroordeling door Europa.

25 februari 2025
Lees meer over:
bemestingrenure

"Milieueffectenrapport over MAP7 loopt nog"

Waar gaat het precies over? Eerder deze week bevestigde de Europese Commissie dat het België voor het Hof van Justitie daagt omdat Vlaanderen onvoldoende doet tegen de nitraatverontreiniging. De Commissie argumenteert dat het Vlaams gewest niet de nodige maatregelen neemt om waterverontreiniging te verminderen en voorkomen, ook al werd eind vorig jaar een nieuw mestactieplan MAP7 goedgekeurd.

Volgens minister Brouns is deze dagvaarding een volgende stap in de procedure die eerder al liep. Dat de Commisisie nu ook al een uitspraak doet over MAP7 vindt hij "nodig noch nuttig". Brouns wijst er onder meer op dat het milieueffectenrapport (MER) over MAP7 nog loopt. "Waarop baseert de Commissie zich? Die MER is nog lopende", aldus Brouns. De cd&v-minister heeft er bovendien alle vertrouwen in dat het nieuw mestactieplan de waterkwaliteit sterk zal verbeteren. De geplande maatregelen komen neer op "het strengste mestbeleid ooit". 

"Minister heeft gelogen"

Maar die uitleg botste vorige week reeds op stevige kritiek. Niet alleen van oppositiepartij Groen, maar ook van coalitiepartners N-VA en Vooruit. Volgens Groen-fractieleidster Mieke Schauvliege heeft Brouns vorige week in de commissie Leefmilieu ronduit gelogen bij zijn verklaring dat de Europese Commissie bij haar dagvaarding nog geen rekening hield met de effecten van het nieuwe mestactieplan."

In de parlementaire commissie van dinsdag uitte Schauvliege nogmaals haar ongenoegen. Volgens haar is de reactie van Brouns "minister onwaardig" en "stevent Vlaanderen af op een gigantische veroordeling". Minister Brouns pikt de beschuldigingen aan zijn adres niet. Volgens hem vergist Schauvliege zich. "Mijn reactie in de commissie van vorige week ging immers over het rapport van Europese Commissie over de Kaderrichtlijn water, waarin het mestbeleid effectief niet werd meegenomen", aldus Brouns. 

"Selectieve lezing van gemaakte afspraken"

Volgens Andy Pieters (N-VA) heeft de minister uitspraken gedaan "die enigszins op gespannen voet staan met de de werkelijkheid". "Er is wel degelijk een oordeel van de Commissie", aldus Pieters. Hij hekelt "de selectieve lezing van de gemaakte afspraken" en dringt aan op bijkomende maatregelen. "U noemt de stap van de Europese Commissie ongelukkig. Wij vinden vooral uw reactie ongelukkig. Wij verwachten als fractie dat u met concrete maatregelen komt", dixit Pieters. 

Ook Vooruit-fractieleider Kris Verduyckt bestempelt de uitspraken van Brouns als "opmerkelijk". "Het is een ernstige materie. We mogen dit niet onder de mat vegen." Volgens hem toont het verzoekschrift dat "alle knipperlichten op oranje staan" en dat er dringend verder actie nodig is om de waterkwaliteit te verbeteren.

"Vorige omgevingsminister heeft getalmd"

Boerenbond volgde de discussie in de Commissie Leefmilieu en ziet vooral het getreuzel van de vorige minister van Omgeving (Zuhal Demir, red.) als een probleem. "De toenmalige omgevingsminister heeft getalmd om het akkoord tussen landbouw en natuur dat de waterkwaliteit moet verbeteren, om te zetten in Vlaamse wetgeving. Dat blijft in essentie de oorzaak van de Europese veroordeling", klinkt het. Volgens de landbouworganisatie is de waterkwaliteit desondanks in de voorbije twee jaar toch verbeterd. "Eind vorig jaar maakte de Vlaamse overheid de nieuwe resultaten van de waterkwaliteit bekend en daaruit blijkt dat het de beste resultaten in jaren zijn", klinkt het.

MAP7 is sinds begin dit jaar van kracht. "Daarin worden wel degelijk extra maatregelen genomen die zwaar zijn voor de land- en tuinbouwers, maar die ook nodig zijn om de waterkwaliteit te verbeteren", meent Boerenbond. De organisatie wijst erop dat het nodig is dat de tijd wordt genomen om die maatregelen uit te voeren. "Een correcte evaluatie kan pas gebeuren door de effecten van alle maatregelen op het terrein te monitoren en niet op basis van een rekenmodel waarin slechts de helft van de maatregelen doorgerekend wordt. Voor die evaluatie is het bovendien belangrijk om de inspanningen van de land- en tuinbouw via de MAP-meetpunten te isoleren van andere impactfactoren zoals lozing van afvalwater.”

Zowel inhoud als gevolgde traject MAP7 zwaar op de korrel genomen
Uitgelicht
Er is geen ruimte meer voor landbouw in Vlaanderen. Dat is de conclusie die ABS, Boerenbond, Groene Kring en Jong ABS trekken nadat ze deze week eindelijk inzage kregen in de...
29 oktober 2022 Lees meer

Bron: Belga / Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek