België rijdt niet meer op palmolie

In België is het gebruik van palmolie als biobrandstof in de transportsector teruggevallen naar nul. Dat meldt federaal minister van Leefmilieu Zakia Khattabi (Ecolo). Naast palmolie zal binnenkort ook sojaolie in de biobrandstofindustrie geweerd worden. De uitfasering van beide oliën kwam er op voorstel van Khattabi en minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen).

9 juni 2023  – Laatst bijgewerkt om 11 juni 2023 20:32
Lees meer over:
brandstof biobrandstof benzine tanken

Palmolie en sojaolie werden de voorbije jaren bijgemengd in diesel. "Maar deze brandstoffen hebben nauwelijks tot geen voordeel ten opzichte van klassieke fossiele brandstoffen vanuit klimaatoogpunt. Bovendien leiden ze tot ontbossing, verlies van biodiversiteit en zelfs mensenrechtenschendingen", verklaarde Khattabi eerder al.

Begin dit jaar ging een uitfasering voor het gebruik van palmolie in en binnenkort zal ook sojaolie geweerd worden als biobrandstof. De uitfasering van palmolie en sojaolie houdt onder meer in dat brandstofleveranciers hun doelstellingen voor hernieuwbare energie in transport niet meer kunnen behalen met deze oliën.

Palmolie

Het gebruik van biobrandstof uit palmolie is op de Belgische markt tussen 2019 en 2020 vertienvoudigd naar 231 miljoen liter. “Voor het Belgische palmolieverbruik in diesel waren er in het verleden palmolieplantages nodig van meer dan 100.000 voetbalvelden groot”, zegt Khattabi. “Vaak kwamen die plantages er ten koste van kwetsbare ecosystemen. Met de uitfasering verlagen we vanuit België de druk op de regenwouden."

Sojaolie

Op 1 juli zal ook een uitfasering voor het gebruik van sojaolie als biobrandstof van start gaan. In de eerste maanden van dit jaar werd er 44 miljoen liter sojaolie gebruikt in België om er diesel van te maken. “Dit is al een lichte daling maar we verwachten dat het gebruik nog verder zal verminderen", gaat Khattabi verder. De enige uitzonderingen op de uitfasering zijn oliën op basis van afvalstoffen of met een certificering die aantoont dat ze niet ten koste van de natuur zijn geteeld.

Verschillende producten met directe link met ontbossing niet langer welkom in EU
Uitgelicht
Consumenten zouden in de toekomst geruster moeten zijn dat er nergens ter wereld bossen zijn gesneuveld voor de producten die ze aanschaffen. Dat beoogt een wet tegen ontbossi...
19 april 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek