België krijgt geen nieuwe richtlijnen over vegetarische benamingen

Er komen geen nieuwe Belgische richtlijnen over de benaming van vegetarische producten. “Zowel tussen de belanghebbenden als op politiek niveau kon er geen consensus worden bereikt”, zo laat federaal minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS) weten.

5 januari 2024  – Laatst bijgewerkt om 5 januari 2024 13:15
Lees meer over:

Klacht van ABS en Fenavian

In 2020 werd een werkgroep samengesteld die zich moest buigen over productnamen als ‘vegetarisch kip’ of ‘vegan steak’. De werkgroep kwam er na een klacht van het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) en de Federatie van de vleeswarenproducenten en andere eiwitten (Fenavian). Zij vroegen een verbod op benamingen die verwijzen naar de dierlijke producten waarvoor de plantaardige variant een alternatief wil bieden. Ook Boerenbond en de Landsbond der Beenhouwers, Spekslagers en Traiteurs sloten aan bij de werkgroep, net als vertegenwoordigers uit de plantaardige sector (ProVeg).

“Het is ook in het belang van de producenten van plantaardige alternatieven dat zij hun producten een eigen benaming geven”, duidt Mark Wulfrancke, beleidsmedewerker van ABS, de klacht. “Als ze hun producten aanprijzen als spek of steak, dan wordt het verwachtingspatroon van de consument daarop afgestemd. Maar de smaak en de textuur is nooit helemaal hetzelfde dus is de kans groot dat de consument ontgoocheld is en afhaakt”, zo verklaart hij de klacht. “Als je als producent een beetje trots bent op wat je maakt, dan ga je uit van je eigen sterkte en geef je het een naam die geen afkooksel is van de vleesvariant.”

Rem op toegankelijkheid

Voor anderen was het verbod op zo’n verwijzing een brug te ver. “Wij vrezen dat zeer restrictieve richtlijnen rond toegestane benamingen van plantaardige producten de toegankelijkheid én de promotie van vegetarische voeding fors op de helling zouden zetten. En dat terwijl we daar in het kader van de strijd tegen de klimaatopwarming echt werk moeten van maken”, zegt Groen-parlementslid Barbara Creemers in Het Nieuwsblad.

Bij de sector van de plantaardige voeding is men van mening dat het gevaar voor misleiding van consumenten zwaar overdreven wordt: “Wat is het ergste dat er kan gebeuren? Dat je met een bakje vegetarische kipblokjes thuiskomt terwijl je dacht dat er echte kip in zat?”

Wachten op Europese regels?

Op een gegeven moment werd er een consensus bereikt, maar onder meer de multinationals konden zich hier niet in vinden. “Over de tot stand gekomen gids met richtlijnen bestaat nog steeds grote dissonantie tussen de verschillende belanghebbenden”, aldus Dermagne. Maar ook politiek was er onenigheid, want naast minister Dermagne waren ook federaal landbouwminister David Clarinval (MR) en staatssecretaris voor Consumentenbescherming Alexia Bertrand (Open Vld) betrokken bij het proces. De betrokken kabinetten konden evenmin een akkoord bereiken.

Dus is het terug naar af en blijft alles bij het oude. “Op Europees niveau is wel een proces rond benamingen van vegetarische producten bezig”, vertelt Wulfrancke. “We wachten nu eerst af wat daar uit komt.”

Bron: Het Nieuwsblad / eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek