België terug vogelgriepvrij verklaard

De Wereldorganisatie voor diergezondheid (OIE) heeft België op 16 augustus 2021 de ziektevrije status toegekend voor het hoogpathogene aviaire influenza bij pluimvee, of kortweg de vogelgriep. Dat meldt het federaal voedselagentschap FAVV. Deze status maakt de handel in pluimvee met derde landen terug mogelijk.

18 augustus 2021  – Laatst bijgewerkt om 18 augustus 2021 16:54
Lees meer over:

Op 1 november 2020 werd een “periode van verhoogd risico” afgekondigd in België, nadat het hoogpathogene vogelgriepvirus bij wilde vogels in Nederland werd vastgesteld. Naar aanleiding hiervan werden extra bioveiligheidsmaatregelen genomen om de verspreiding van het virus in te dijken, zoals onder meer de ophokplicht. Desondanks werd midden november ook in België het virus bij wilde vogels vastgesteld, gevolgd door verschillende uitbraken bij pluimvee en andere gedomesticeerde vogels. 

De laatste uitbraak bij een professionele pluimveehouder dateert van ruim drie maanden geleden. Sindsdien zijn geen besmettingen meer gemeld in het commerciële circuit, waardoor het FAVV een zelfverklaring van virusvrij land heeft opgesteld. Die verklaring is nu gevalideerd door de OIE en op haar website gepubliceerd.

Teugels niet laten vieren

Elders in Europa worden wel nog steeds gevallen van het virus ontdekt bij wilde vogels. “Dit toont aan dat het virus momenteel nog actief circuleert in deze populaties. Daarom blijft waakzaamheid geboden in België en is het nog steeds belangrijk om de algemene bioveiligheidsmaatregelen na te leven”, benadrukt het FAVV.

De federale en gewestelijke overheid houden samen toezicht om zo een eventuele nieuwe insleep van het virus vroegtijdig te detecteren. “Pluimveebedrijven worden actief bemonsterd. Daarnaast houden pluimveehouders en dierenartsen ook een zogenaamd “passief toezicht”, waarbij ze waakzaam zijn voor abnormale sterfte of symptomen die kunnen wijzen op een besmetting met het virus”, aldus het FAVV. Ook wilde vogels worden nog in de gaten gehouden.

Voor meer informatie over het aviaire influenzavirus kan je terecht op de website van het FAVV.  

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek