header.home link

Economische schade door vogelgriepvirus neemt toe

9 juni 2021

Al 24 landen hebben hun grenzen gesloten voor Belgisch pluimveevlees omwille van het vogelgriepvirus. Dat zijn er zeven meer dan begin februari. Dat antwoordde federaal landbouwminister David Clarinval (MR) op een parlementaire vraag van CD&V-kamerlid Leen Dierick. “Hoewel het vogelgriepvirus zich niet massaal verspreidde in ons land, is de economische schade door het virus niet te onderschatten”, klinkt het.

Lees meer over:

In België zijn sinds november 2020 bij zowel pluimveehouders als wilde vogels verschillende besmettingshaarden vastgesteld van zowel het hoge als het lage pathogene H5-vogelgriepvirus. “Nochtans kende het virus in ons land niet zo’n grote verspreiding en werden slechts weinig professionele pluimveebedrijven getroffen”, aldus Leen Dierick.

Toch kwam begin februari al aan het licht dat Belgisch pluimvee, pluimveevlees of eieren niet meer welkom waren in 17 landen. Het ging onder meer om Rusland, Oekraïne, China, Zuid-Korea, Japan, Taiwan, Hongkong, Singapore, de Filipijnen en de Verenigde Arabische Emiraten. Uit een nieuwe parlementaire vraag van Dierick aan Clarinval blijkt dat het aantal begin juni al opgelopen is tot 24 landen die geen Belgische pluimveeproducten meer toelaten.

Uitgelicht

Vogelgriep: 17 landen sluiten hun markt voor Belgisch pluimvee

nieuws
Als gevolg van verschillende uitbraken van het vogelgriepvirus hebben 17 landen hun markt gesloten voor Belgische pluimvee en -vlees. Dat meldt federaal parlementslid Leen Dierick (CD&V) naar aanl...
10 februari 2021 Lees meer

Het CD&V-kamerlid betreurt dat de minister daar niet eerder over gecommuniceerd heeft naar de sector. “Dit is toch een nieuwe klap voor de handel in Belgische pluimveeproducten. De minister gaf ook geen verduidelijking over welke landen het gaat. Onze pluimveehouders hebben nochtans recht op duidelijkheid.” Dierick zal die bijkomende informatie dan ook snel opvragen bij Clarinval.

Toch is er ook goed nieuws, want binnen afzienbare tijd kunnen deze handelsembargo’s wellicht opgeheven worden. Het Voedselagentschap heeft een verklaring ingediend bij de Wereldorganisatie voor diergezondheid (OIE) waarmee ons land opnieuw de status ‘vrij van de hoogpathogene vogelgriep type H5 bij commercieel pluimvee’ wil claimen. “Het is nu afwachten op het antwoord van de OIE. Dat wordt één van de komende weken verwacht”, verduidelijkt Dierick.

Enkel crisismanagement bij een uitbraak is niet voldoende. We moeten de circulatie van het virus binnen Europa een halt toeroepen.

Leen Dierick - Kamerlid CD&V

Zij roept minister Clarinval tot slot op om te pleiten voor een Europese aanpak van het vogelgriepvirus. “Het is een terugkerende ziekte. Enkel crisismanagement bij een uitbraak is niet voldoende. We moeten de circulatie van het virus binnen Europa een halt toeroepen. Het is aan de Europese landbouwministers om daar werk van te maken”, besluit het kamerlid.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek