Vogelgriep op kalkoenbedrijf in Nederlandse Weert

Op een kalkoenbedrijf in het Nederlands Limburgse Weert, net over de Belgische grens, is de vogelgriep H5 vastgesteld. Het ministerie van Landbouw denkt dat het om een hoogpathogene variant gaat. Om verdere verspreiding te voorkomen worden zowel het kalkoenbedrijf als een nabijgelegen leghennenbedrijf geruimd.

24 mei 2021  – Laatste update 24 mei 2021 12:00
Lees meer over:

Bij het kalkoenbedrijf gaat het om zo'n 13.000 dieren. Op het leghennenbedrijf, dat op minder dan een kilometer afstand ligt, zijn zo'n 66.000 leghennen geruimd.

In een straal van 3 kilometer rond het kalkoenbedrijf liggen nog zeven andere pluimveebedrijven. Daar worden nu monsters genomen om te zien of de vogelgriep zich ook daar heeft verspreid.

In een gebied van 10 kilometer rond het besmette bedrijf geldt een vervoersverbod voor pluimvee, aldus het Nederlandse ministerie. In die zone liggen nog 128 pluimveebedrijven. Niet alleen het pluimvee zelf, maar ook eieren, mest en strooisel mogen niet worden vervoerd. Het toezichtsgebied valt ook voor een stuk in ons land, in de Limburgse gemeenten Kinrooi en Bocholt.

Ophokplicht in Nederland

Bij onze noorderburen is de ophokplicht nog steeds van kracht voor commercieel gehouden pluimvee. “Voor houders van leghennen, vermeerderingsdieren en vleeskuikens geldt ook een aangescherpte meldplicht, zij moeten eerder melding maken bij de NVWA (het Nederlandse FAVV, nvdr.) van uitval van dieren”, meldt de Nederlandse overheid. “Hierdoor kunnen besmettingen met vogelgriep eerder aan het licht komen en wordt het risico op verspreiding kleiner.”

Ook dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van hobbyvogels- en kippen zijn verplicht hun pluimvee en watervogels af te schermen zodat deze dieren niet in contact komen met wilde watervogels en hun uitwerpselen. Dit kan bijvoorbeeld door de dieren in een volière te houden of in een ren onder te brengen. Ook is er een verbod ingesteld op het tentoonstellen van sierpluimvee en watervogels.

Een overzicht van alle maatregelen in België vind je op de website van het Federaal Voedselagentschap (FAVV).

Bron: Eigen verslaggeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek