Arvesta wil koolstoflandbouw uitbreiden naar 10.000 hectare in 2023

Arvesta, brouwerij Alken Maes en maalderijen Dossche Mills en Paniflower lanceren een samenwerkingsmodel om carbon farming op grote schaal uit te rollen voor de Belgische land- en tuinbouw. Door gebruik te maken van het bestaande platform Soil Capital willen ze in samenwerking met landbouwers en de voedingsindustrie de komende jaren de C02-voetafdruk van de agrovoedingsindustrie verlagen.

16 november 2022  – Laatste update 16 november 2022 13:57
Lees meer over:
landschapbodemgroenbemester-1280

Carbon farming is een landbouwpraktijk waarmee ​via specifieke bemestingstechnieken, grondbewerking en teeltrotatie CO2 in de bodem opgeslagen wordt en tegelijk minder CO2 uitgestoten wordt. Na een succesvol pilootproject van Arvesta in 2022 op meer dan 2.000 hectare is er de ambitie om in 2023 carbon farming praktijken toe te passen op 10.000 hectare landbouwgrond, met als doelstelling om minstens 5.000 ton C02 te reduceren.

Arvesta wijst erop dat een CO2-neutrale voedingsketen alleen maar kan behaald worden als de voedingsbedrijven en retailers, naast hun eigen voetafdruk, ook die van hun grondstoffen kunnen reduceren. “Vaak blijkt dit veruit het moeilijkste om aan te pakken: het grote aantal landbouwers, de complexe agronomische realiteit en een waslijst aan mogelijke maatregelen zorgen ervoor dat veel bedrijven uit de agrofood industrie niet weten waar te beginnen”, zegt Quinten De Witte van Arvesta.

De toeleverancier voor de landbouwsector gelooft in een samenwerking met het gecertificeerde Soil Capital-platform en landbouwers om de CO2-voetafdruk van landbouwproducten stap voor stap te verlagen. “Bovendien kunnen de CO2-emissies per product gerapporteerd worden aan de afnemer. Dit laat aan voedingsbedrijven toe om niet alleen de voetafdruk van hun eindproduct te verlagen maar ook om bij te dragen aan de duurzame transitie van de landbouwsector.” De eerste samenwerkingen met voedingsbedrijven zijn ondertussen opgestart en het is de bedoeling om dit de komende maanden verder uit te bereiden.

Lokale gerst

Eén van de partners in het project is Alken Maes. Eerder dit jaar pakte de brouwerij al uit met het nieuws over een samenwerking met 49 Belgische landbouwers. Op zo’n 300 hectare zullen zij gerst produceren voor de productie van ongeveer 30 procent van de Cristal-pilsen. “We willen niet alleen onze productie klimaatneutraal maken en nauw samenwerken met de boeren. Daarnaast willen we hen ook helpen om hun productie te verduurzamen”, vertelt Marc Josephus Jitta, CEO van Alken Maes. “Carbon farming beloont immers de landbouwer voor zijn inspanningen om broeikasgassen op te slaan en te reduceren. Zo zetten we met de hele aanvoerketen samen stappen naar een duurzamere productie."

Ook maalderijen Dossche Mills en Paniflower (La Lorraine Bakery Group) springen mee op de kar met als doel de tarweteelt te verduurzamen. “De kwaliteit van bakkerijproducten valt of staat met de beste tarwe”, aldus Guido Vanherpe van La Lorraine. “Met dit project kunnen we onze krachten bundelen om praktijkkennis op te bouwen met alle partners in de waardeketen, om zo echt het verschil te gaan maken en stap per stap van duurzame tarweteelt een realiteit te maken."

Verdienmodel

Landbouwers zijn bereid om mee te stappen in een duurzamer productiemodel als dat financieel haalbaar is. Daarom worden landbouwers begeleid om via het Soil Capital-platform de C02-voetafdruk van hun landbouwbedrijven in kaart te brengen en per bedrijf een rendabele carbon farming-strategie uit te werken op korte en lange termijn. “Het succes ligt in het bepalen van een strategie die gebruik maakt van zo’n 120 verschillende acties op gebied van bemesting, grondbewerking en teeltrotatie die specifiek aangepast worden aan de lokale omstandigheden”, klinkt het bij Arvesta. “Op die manier slagen we erin om samenwerkingen op lange termijn met de landbouwers aan te gaan en jaar na jaar de C02-voetafdruk systematisch te verlagen. Dit is niet enkel positief voor het milieu maar zorgt bovendien ook nog eens voor een verbetering van de bodemkwaliteit.”

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek