Wandeling moet burgers informeren over unieke karakter van koolstoflandbouw

Met een Carbon Farming-wandelroute willen de gemeente Beernem, Inagro en Boerennatuur Vlaanderen de burger bewust maken van een unieke troef van de land- en tuinbouwsector: koolstoflandbouw. Via de toepassing van specifieke technieken kunnen landbouwers immers koolstof opslaan in de bodem waardoor de concentratie CO2 in de atmosfeer vermindert.

28 april 2022  – Laatst bijgewerkt om 28 april 2022 13:30
Lees meer over:
wandeling carbon farming koolstoflandbouw_Beernem

In Beernem passen landbouwers al een tijdje een aantal technieken toe om CO2 uit de lucht te halen en organische koolstof in de bodem op te bouwen. “En dat is een win-winsituatie”, klinkt het bij de initiatiefnemers, “want koolstof opslaan in de bodem verbetert niet alleen de atmosfeer, meer koolstof in de bodem is ook goed voor de landbouwer. Het verbetert de bodemvruchtbaarheid en het zorgt voor weerbare gewassen, meer biodiversiteit, minder erosie, een verhoogd waterhoudend vermogen en een betere opname van nutriënten door de plant.”

Inagro en Boerennatuur Vlaanderen ondersteunen de landbouwers in Beernem bij het toepassen van de technieken die zorgen voor opslag van koolstof. “Koolstoflandbouw vraagt tijd en verschillende ingrepen in de bedrijfsvoering”, legt Evelien Lambrecht van Inagro uit. “Landbouwers belonen voor die inzet kan een motivatie zijn om erin te investeren.”

Zij ziet twee soorten beloningen. Enerzijds is er de beloning van een eerlijke prijs voor producten, bijvoorbeeld voor CSA-landbouw, zelfoogstboerderijen of producten die onder een bepaald label worden verkocht. Anderzijds kunnen ook bedrijven koolstoflandbouwers financieel ondersteunen voor hun inspanningen om zo de eigen CO2-emissies lokaal te compenseren.

informatiebord carbon farming koolstoflandbouw_Beernem

“Als landbouwers, consumenten en bedrijven die keuzes samen maken, dan wordt koolstoflandbouw én dus ook de klimaatverandering een verhaal van de volledige maatschappij”, stelt Claudio Saelens, schepen van landbouw in Beernem. Om dat bewustzijn te creëren, lanceren Beernem, Inagro en Boerennatuur Vlaanderen samen een nieuwe wandelroute in het Beverhoutsveld. Via borden op de 7,7 kilometer lange route maken wandelaars kennis met de details van verschillende technieken die de koolstofbewuste landbouwers toepassen.

Beernemse landbouwers worden 'koolstofboeren'
Uitgelicht
Een pilootproject van de gemeente Beernem waarbij landbouwers allerlei technieken toepassen om de koolstofopslag in de bodem te bevorderen, wordt uitgebreid. De gemeente kan d...
16 maart 2021 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Beeld: Gemeente Beernem

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek