België moet meer dan 1,35 megaton CO2 vastleggen in bodems en bossen

Onderhandelaars van het Europees Parlement en de lidstaten hebben donderdagnacht een akkoord bereikt over nieuwe doelstellingen voor de emissie en opname van broeikasgassen door landgebruik en bosbouw. België zal tegen het einde van het decennium 1,35 megaton CO2 extra moeten vastleggen.

14 november 2022  – Laatst bijgewerkt om 14 november 2022 13:06
Lees meer over:

Het akkoord dat tussen de onderhandelaars van de lidstaten en het Europees parlement werd bereikt gaat over de klimaatboekhouding van de LULUCEF-sector: landgebruik, verandering van landgebruik en bosbouw. Bossen, graslanden, vennen en waterrijke gebieden houden veel CO2 vast, maar door een verandering van landgebruik kan die weer vrij komen. Tegen 2030 wil de Europese Unie nu dat er 310 megaton (Mt) CO2-equivalenten extra worden verwijderd, of 15 procent meer dan vandaag.

Klimaatcommissaris Frans Timmermans zegt dat de deal de deur openzet naar ambitieuzere klimaatdoelstellingen. De Europese Unie engageert zich er de facto toe haar netto-emissies tegen 2030 met 57 procent te verminderen, in plaats van met 55 procent zoals de Europese Klimaatwet vandaag voorschrijft.

Boosdoener biomassa

Recent nog raakte bekend dat de ‘carbon sinks’ in de LULUCEF-sector in heel Europa ernstig teruglopen. In Zweden en Finland, twee van de meest beboste lidstaten in Europa, staat er de voorbije jaren enorm veel druk op de bossen door de recordprijzen voor hout. “Bomen worden te jong gekapt, nog voor een cruciale fase in hun groei waarin ze net veel koolstof beginnen vastleggen”, zegt de Finse bos- en klimaatexpert Markku Ollikainen.

In Estland worden bossen dan weer een netto-uitstoter van koolstof. Daar zou dan weer de forse vraag voor houtpellets de oorzaak zijn. Zelfs in beschermd Natura 2000-gebied worden er extra bomen geveld, waardoor de Europese Commissie een inbreukprocedure heeft gestart tegen de Baltische lidstaat. Estland is Litouwen voorbijgestoken als de grootste exporteur van houtpellets in Europa.

Voor alle lidstaten wordt nu een lineair traject uitgetekend, België moet tegen het einde van het decennium 1,35 megaton CO2-equivalent verwijderen. De lidstaten zullen nauwlettend in de gaten worden gehouden. Als ze hun doelstelling dreigen te missen, zullen ze verplicht worden bijsturingen te doen en kunnen ze nog hogere targets opgelegd krijgen. Er is ook wel de nodige flexibiliteit in de wetgeving ingebouwd voor wanneer lidstaten door externe factoren (zoals bosbranden) van hun traject af dreigen te geraken.

Milieu-organisaties reageren kritisch bij Euractiv. Ze klagen vooral de “duizelingwekkend complexe” boekhoudkundige regels aan die gebruikt worden om de CO2-uitstoot van de LULUCEF-sector te berekenen. “Dit is erger dan creatief boekhouden”, klinkt het, “het is opzettelijk complexiteit gebruiken om de ware toedracht te verbergen.”

De wetgeving waarover nu een akkoord gevonden is, moet wel nog formeel worden goedgekeurd.

Bron: Euractiv / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek