Appeltelers, biologische veehouders en melkgeitenhouders krijgen crisissteun

Vlaamse appeltelers, biologische veehouders en melkgeitenhouders krijgen binnenkort Europese crisissteun. Dat heeft de Vlaamse regering vorige week beslist. In totaal gaat het om een totaalbedrag aan crisissteun van 1.812.484 euro. De helft van dat bedrag gaat naar de appeltelers, de overige helft naar de biologische veehouderij en melkgeitenhouderij.

22 november 2023  – Laatst bijgewerkt om 22 november 2023 17:39 Griet Lemaire
varken-bio-big-stal-biovarken-1250

De Europese Unie voorziet in 2023 333 miljoen euro steun voor landbouwsectoren die getroffen worden door de gevolgen van de oorlog in Oekraïne. België krijgt in totaal 3,8 miljoen euro, waarvan 1,8 miljoen euro is voorbehouden voor Vlaanderen. Het staat de lidstaten vrij om dat bedrag aan te vullen met eigen middelen, maar dat doet Vlaanderen niet. Daarnaast kunnen ze ook kiezen voor welke sectoren ze deze crisissteun willen aanwenden.

Appeltelers

Op vraag van Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v) heeft de Vlaamse regering beslist om deze steun voor te behouden voor de appeltelers, biologische veehouders en melkgeitenhouders. De helft van het bedrag van 1,8 miljoen euro is voorzien voor de appeltelers. Zij hebben het moeilijk omdat de Belgische appels moeten opboksen tegen goedkopere appels uit Oost-Europese lidstaten. De telers krijgen 300 euro voor de eerste acht hectare en een lager bedrag voor de resterende hectares. De steun geldt enkel voor actieve landbouwers die in 2023 over minstens 1 hectare appelbomen beschikten.

Biologische veehouders en melkgeitenhouders

Ook de biologische veehouders en de melkgeitenhouders werden vorig jaar getroffen door de crisis. De gestegen voeder- en energiekosten die zich niet vertalen in hogere verkoopprijzen, zijn de voornaamste verklaring voor de verslechterende bedrijfsresultaten in deze sectoren. Door de inflatie en de koopkrachtcrisis verminderde ook de vraag naar biologische producten.

Biologische veehouders komen in aanmerking voor crisissteun als ze als actieve landbouwer gedurende 2022 vijf stuks rundvee, tien varkens, twintig schapen of geiten of vijftig kippen hielden. Melkgeitenhouders komen in aanmerking als ze als actieve landbouwer gedurende 2022 minstens vijftig geiten hielden. Voor hen gaat het om een basisbedrag van om en bij de 1.200 euro dat vermeerderd wordt met een factor (van 1 tot 5) afhankelijk van het aantal grootvee-eenheden op het bedrijf.

“Het is de eerste keer dat biologische bedrijven crisissteun krijgen”, reageert Alexander Claeys, voorzitter van BioForum, bij Het Belang van Limburg. “Vorige keer hebben we nog naast de crisissteun gegrepen en daar hebben we tegen geprotesteerd. Vandaar wellicht dat er deze keer wel aan ons is gedacht.” Hij wijst erop dat de biologische veehouderijsector in Vlaanderen klein is. In een eerder gesprek met VILT gaf BioForum aan dat er door de moeilijke omstandigheden in 2022 al verschillende biobedrijven gestopt waren. Die terugval staat in schril contrast met de ambitie van Europa om tegen 2030 25 procent van het landbouwareaal te voorzien voor biolandbouw.

Geen aanvraagprocedure

Het Departement Landbouw en Visserij zal nagaan welke landbouwers aan de voorwaarden voldoen en het steunbedrag berekenen voor elke landbouwer. Op deze wijze kan het departement de steun toekennen zonder aanvraagprocedure, en dus de administratieve lasten voor de landbouwers tot het minimum te beperken. De crisismiddelen zullen normaal in januari uitbetaald worden.

Bron: Eigen berichtgeving / Het Belang van Limburg

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek