Alpro hekelt beperkingen plantaardige producten

Alpro, de European Plant-based Foods Association (ENSA) en 92 andere organisaties roepen de Europese instanties op om zich uit te spreken tegen beperkingen voor plantaardige producten. Meer plantaardig eten is volgens Alpro essentieel om duurzamer te leven en eveneens belangrijk voor de toekomst van onze planeet.

23 februari 2021  – Laatst bijgewerkt om 23 februari 2021 15:29
Lees meer over:

In maart bespreken de Raad, het Europese Parlement en de Europese Commissie een mogelijk verbod in Europa op het gebruik van bepaalde uitdrukkingen om plantaardige alternatieven voor zuivel te benoemen, zoals "alternatief voor yoghurt", "bevat geen melk" of termen als "romig". Er hangt zelfs een ban op het gebruik van melkkartons in de lucht. Dat verbod staat bekend als "Amendement 171".

In een gezamenlijke brief roepen Alpro, de ENSA en 92 andere organisaties, gegroepeerd in European Alliance for Plant-based Foods, de lidstaten, het Parlement en de Commissie op om zich te verzetten tegen amendement 171. "Het druist in tegen de belangen van de Europese consumenten rond transparante communicatie, eerlijke concurrentie en de Europese klimaatambities, die meer plantaardige producten beschouwen als onderdeel van een voedzaam én duurzaam voedselsysteem", benadrukt Alpro.

Bovendien is het bedrijf van mening dat consumenten, omwille van deze extra beperkingen, het inzicht in de beschikbare opties zouden verliezen en moeilijker weloverwogen voedingskeuzes zouden kunnen maken. "Tegelijkertijd is meer plantaardig eten net essentieel om duurzamer te leven en eveneens belangrijk voor de toekomst van onze planeet", benadrukt Alpro.

Volgens Sue Garfitt, general manager bij Alpro en voorzitter van de European Plant-based Foods Association, zijn miljoenen mensen zich steeds meer bewust van de "persoonlijke en ecologische voordelen van plantaardige voeding". "Onze missie is om meer flexitarische voedingspatronen te promoten. We willen de consument steeds meer keuze, variatie en smaak bieden. Ik ben ervan overtuigd dat ook beleidsmakers het belang beginnen in te zien van een verschuiving van het voedselsysteem in een meer duurzame richting, waarbij we werken mét de natuur in plaats van ertegen."

Meer plantaardig eten net essentieel om duurzamer te leven en eveneens belangrijk voor de toekomst van onze planeet

Alpro

Meer dan 12.500 Belgen gaan maand lang geen vlees eten

Dat die flexitarische eetpatronen aan belang winnen, blijkt ook uit de interesse voor de VeggieChallenge van de vzw Eva. Ondertussen hebben meer dan 12.500 Belgen zich ervoor ingeschreven, waarmee ze zich engageren om vanaf 1 maart een maand lang vegetarisch of veganistisch te eten.

De omzet van vlees- en zuivelvervangers is in ons land vorig jaar met 14 procent gestegen ten opzichte van 2019, zo blijkt uit een rapport van de internationale vegetarische organisatie ProVeg. Verder is 35 procent van de Belgen in 2020 minder vlees gaan eten of er zelfs helemaal mee gestopt. Volgens cijfers van Garden Gourmet, producent van plantaardige vleesvervangers, geeft 56 procent aan nog elke dag vlees of vis te eten. In januari 2020 was dat in een onderzoek van vzw Eva nog 70 procent.

De grootste drempel om voor plantaardige alternatieven te kiezen, is een gebrek aan kennis van het aanbod. Met de VeggieChallenge die in maart start, hoopt de vzw Eva 35.000 mensen te inspireren om een maand (meer) veggie te eten. "Als dat lukt, besparen we 66.500 autoritten van Antwerpen naar Brussel aan CO2."

Ambassadeurs van de VeggieChallenge zijn tv-presentatrice An Lemmens en chef-kok Wim Ballieu. "Ik ben de zoon van een slager en toch kook ik drie keer per week vegetarisch", zegt Ballieu. "Ik denk aan mezelf en aan onze kinderen."

Ook verschillende steden doen mee aan de actie: Oostende, Kortrijk, Brugge, Hasselt, Genk, Leuven, Mechelen, Gent, Sint-Gillis, Elsene en Bergen roepen hun inwoners op om de uitdaging aan te gaan.

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek