header.home link

Mogelijk Europees verbod op melkkartons houdt gemoederen bezig

17 februari 2021

Producenten van veganistische alternatieven voor zuivel verzetten zich met hand en tand tegen Europese regelgeving die het gebruik van melkkartons voor hun producten binnenkort mogelijk aan banden legt. Het gaat om amendement 171 die eerder werd aangenomen door het Europese parlement en waar de Europese raad zich nu over moet buigen.

Lees meer over:
Oatly2

Het wetsontwerp dat in oktober werd goedgekeurd door het Europese parlement voorziet in een uitbreiding van het verbod om producten zonder dierlijke melk als ‘yoghurt’, ‘kaas’ en ‘room’ te presenteren. Het was vanaf 2017 al verboden om termen als sojamelk of vegetarische kaas te gebruik.

Dat verbod is nu uitgebreid waardoor zelfs verwijzingen naar zuiveleigenschappen (bijvoorbeeld ‘romig’ of 'bevat geen melk' ) uit den boze is. Het nieuwe pakket aan regels zou het producenten van bijvoorbeeld havermelk of vegan yogurt zelfs verbieden om vergelijkbare verpakkingen, zoals yoghurtpotten of melkkartons, te gebruiken.

Met zijn besluit schaarde het Europese parlement zich achter de zuivelindustrie, die gelobbyd had voor Amendement 171, en brengt het argument van consumentenbescherming naar voren. De consument zou volgens de EU en de melklobby misleid kunnen worden over de precieze aard van het product in de schappen. De zuivelindustrie verwijst naar gelijkaardige regels over onterechte gezondheidsclaims of streekgebonden benamingen, zoals bijvoorbeeld champagne of fetakaas.

Petitie tegen strenge EU regels

In aanloop naar de zitting van de Europese raad over het wetsontwerp, geeft de veganistische lobby de strijd nog niet op. Met een publiciteitscampagne, die recent werd gelanceerd, wijst de Zweedse havermelkmaker Oatly erop dat mensen op basis van de huidige verpakkingen prima het onderscheid kunnen maken tussen zuivelproducten en alternatieven op basis van plantaardig materiaal.

In een andere video persifleren zij het gebruik van andere verpakkingen voor hun producten. Zo wordt melk geserveerd in schoonmaalmiddelenverpakking. Samen met flora-margarine producent Upfield en ProVeg International lanceerde Oatly recentelijk ook een petitie om de EU ervan te overtuigen de nieuwe regels te laten vallen. Het aanpassen van hun verpakkingen zou een kostelijke zaak zijn, voeren zij nog aan.

Experts kaderen de publiciteitscampagne van Oatly in een aanslepende strijd tussen de klassieke zuivelindustrie en de producenten van veganistische zuivelalternatieven die grotendeels in dezelfde markt actief zijn. De vraag naar producten als havermelk zit de laatste jaren in de lift.

Vega-burger blijft wel toegestaan

Een zelfde soort strijd is gaande tussen de vleeslobby en producenten van alternatieven op basis van plantaardige materialen. In deze strijd werd in dezelfde zitting van het Europese parlement in oktober een overwinning behaald door de lobby van veganistische vleesalternatieven. Zo veegde het Europese parlement een voorstel van tafel om woorden als ‘worst’ en ‘burger’ voor te behouden voor voeding waar dierlijk vlees in zit.

Terwijl de Europese wetgeving in beweging is, houden sommige lidstaten hun eigen regels aan. Zo blijft in Frankrijk wel nationale wetgeving van kracht die elk gebruik van dierlijke zuivel- en vleesnamen als biefstuk, kipfilet, spek en beenham voor plantaardige imitatieproducten verbiedt.

Bron: Eigen verslaggeving

Beeld: Oatly

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek