Agrovoedingssector dringt aan op bijsturing stikstofdecreet
nieuwsDe landbouwsector en de verwerkende industrie dringen samen aan op een bijsturing van het stikstofdecreet. Het voorstel van decreet gaat volgens hen veel verder dan het stikstofakkoord van maart en heeft een zodanige impact dat “een derde van de banen in de sector zou kunnen sneuvelen”. Dat maakten beide sectoren duidelijk via een actie aan het Vlaams Parlement tijdens de Septemberverklaring van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA).
Maandagmiddag legde Vlaams minister-president Jan Jambon zijn Septemberverklaring af in het Vlaams Parlement. Jambon ging niet erg diep in op de stikstofproblematiek. Hij liet weten dat hij wacht op het advies over het decreetsvoorstel van de Raad van State. “Op basis daarvan zal het parlement, waar nodig, de decreetteksten kunnen aanpassen”, aldus Jambon. “Ik wil erop toezien en heb er vertrouwen in dat de meerderheidsfracties het politieke akkoord van maart integraal en op een correcte manier in teksten zullen vertalen. Maar ik ga nu niet vooruitlopen op dat proces. Rechtszekerheid en betrouwbaarheid is wat alle ondernemers, of het nu landbouwers, kmo’s of internationale bedrijven zijn, van hun overheid mogen verwachten.”
De agrovoedingssector wacht alvast niet op het advies van de Raad van State en wil nu al de problemen aankaarten. Met een ludieke actie in de buurt van het parlement vroeg de brede agrovoedingssector zij-aan-zij maandag aandacht voor het dossier. “Het decreetvoorstel gaat veel verder dan het akkoord en heeft een enorme impact”, luidt het. “Meer dan een derde van de banen in de sector zal sneuvelen, ook zou meer dan een derde van de bijdrage van de dierlijke agrovoedingsketen aan het bbp sneuvelen. Dit zorgt op veel landbouwbedrijven en binnen de volledige agrovoedingsindustrie voor zeer veel onzekerheid en onrust.”
De sector bood de parlementsleden voor de start van de Septemberverklaring een Breughelplank aan. Op de achtergrond kon 'Het bruiloftsmaal in de schuur' van Pieter Brueghel de Jonge waargenomen worden. Het enige verschil met de originele versie: de gerechten op het schilderij werden weggelaten. Tijdens de actie riep de sector op om het decreet dringend bij te sturen en de oplossingsvoorstellen vanuit de landbouworganisaties met een open geest te bestuderen en te bespreken. Ook wees de sector op de urgentie van een socio-economische impactstudie rond de keten.
De landbouwsector en de verwerkingsindustrie maakten samen het punt dat het gevoerde beleid rond de land- en tuinbouwbedrijven een grote impact heeft op het economisch weefsel. “De land- en tuinbouwbedrijven zijn immers de basis van de agrovoedingseconomie”, klinkt het. “De agrovoedingsindustrie is de grootste verwerkende industrie van ons land met 34.325 bedrijven met 120.000 voltijdse jobs die samen zo’n 60 miljard omzet genereren.”
Ook van de partij tijdens de ludieke actie was de Belgische Confederatie van de Zuivel (BCZ). “Met een omzet van 7,1 miljard euro zijn wij een belangrijke sector binnen de voedingssector”, vertelde Lien Callewaert, managing director van BCZ, voor de aanwezige tv-camera’s. “Melk is de basisgrondstof voor zuivelverwerkers en de melkveehouders zijn de leveraars van die grondstof.” De zuivelverwerkers gaven eerder al dat het stikstofakkoord ervoor zal zorgen dat de zelfvoorzieningsgraad van melk in ons land onder de 100 procent uitkomt.

Eenzelfde verhaal vertelde Anneleen Vandewynckel van Fenavian, de federatie van vleesverwerkers. “Onze sector alleen al zorgt voor 7.000 à 8.000 jobs, elke dag opnieuw. We zorgen voor 2,5 miljard euro omzet per jaar en exporteren voor één miljard euro.” Volgens haar zijn de kmo’s bang dat ze door het stikstofdossier en door demotivatie van de boeren niet meer aan hun grondstoffen zullen geraken. “Of die zullen zo duur zijn waardoor de meerwaardecreatie waar onze sector voor zorgt, uit het buitenland zal komen”, aldus nog Vandewynckel.
Daarnaast haalt de keten ook aan “dat de ammoniakemissies uit landbouw met meer dan 50 procent gedaald zijn sinds 1990. En de sector is ook zeer duurzaam, melkproductie in Vlaanderen is bijvoorbeeld één van de meest klimaatvriendelijke ter wereld.”
Septemberverklaring
Naast de korte vermelding van de stikstofproblematiek liet Jambon zich ook uit over de algemene transitie naar meer duurzaamheid. “Op het snijvlak tussen natuur, landbouw en industrie hebben we al diverse moeilijke dossiers moeten oplossen. Dat is eigen aan de tijd waarin we leven”, aldus Jambon. “Ik ben daar optimistisch over. De technologische mogelijkheden evolueren zienderogen. Dat geldt ook voor het klimaatvraagstuk. De kunst bestaat erin om het juiste evenwicht te vinden in de maatregelen om onze samenleving CO2-neutraal te maken. Aan stoere verklaringen daarover heeft niemand iets. Een opbod van doelstellingen heeft weinig zin. Ik ben overtuigd dat we met onze Vlaamse regering de juiste keuzes maakten, en op dat pad gaan we verder.”
Even later uitte de minister-president zijn waardering voor zijn partijgenoot minister Zuhal Demir (N-VA): “Op het vlak van natuur en duurzame transitie zorgt collega Zuhal Demir voor een ware beleidsomslag. En ze slaagt erin om dat te doen met respect voor de economische draagkracht. Dat laatste is belangrijk. Ik ben er namelijk van overtuigd dat de groene transitie enorme kansen biedt voor onze bedrijven.” Waarna hij zich terug richtte tot het parlement. “Sommigen, ook in dit parlement, doen wel eens smalend over de inspanningen die de Vlaamse regering onderneemt om buitenlandse investeerders naar Vlaanderen te halen. Eerlijk gezegd, ik begrijp dat niet”, zodus Jambon in zijn Septemberverklaring. “We moeten juist nog meer inspanningen doen om bedrijven aan te trekken die bij ons investeringen willen doen in het kader van de klimaattransitie.”
Bron: Eigen berichtgeving / Belga