"IJzer in Kellogg's is 100 pct voedselveilig én nuttig"

Het ijzer dat wordt gebruikt voor de verrijking van ontbijtgranen, is specifiek ontwikkeld als ingrediënt voor levensmiddelen en is dus 100 pct voedselveilig. Bovendien is de verrijking van ontbijtgranen belangrijk en nuttig. Dat zegt ontbijtgranenfabrikant Kellogg’s naar aanleiding van de recente berichten in de media.
24 oktober 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:51
Lees meer over:

Het ijzer dat wordt gebruikt voor de verrijking van ontbijtgranen, is specifiek ontwikkeld als ingrediënt voor levensmiddelen en is dus 100 pct voedselveilig. Bovendien is de verrijking van ontbijtgranen belangrijk en nuttig. Dat zegt ontbijtgranenfabrikant Kellogg’s naar aanleiding van de recente berichten in de media.

Vorige week ontstond er heel wat tumult rond een uitzending van het Nederlandse tv-programma ‘Keuringsdienst van Waarde’. Daarin werd aangetoond dat er in Kellogg’s ontbijtgranen metaal zat om ze te verrijken met ijzer in plaats van het mineraal ijzerzout dat in andere voedingsmiddelen wordt gebruikt. De programmamakers spraken van "gemalen spijkers".

“Wij willen uitdrukkelijk aangeven dat het ijzer dat in onze ontbijtgranen wordt gebruikt om ze te verrijken, specifiek en alleen is geproduceerd voor het gebruik van levensmiddelen”, stelt Kellogg’s. Het ijzer zou gebruikt worden in een specifieke fijne poedervorm die van de hoogste kwaliteit is en afkomstig is van de meest zuivere grondstoffen. “Dit ijzer is in geen geval afkomstig van auto’s, fietsen of spijkers”, klinkt het.

Het ijzer is volgens Kellogg’s dan ook 100 pct voedselveilig. “Het is de meest geschikte vorm voor ontbijtgranen. Dit product is volledig veilig en dat wordt gegarandeerd door voedselautoriteiten en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Wij voldoen aan alle wettelijke voorwaarden”, zegt ’s werelds grootste ontbijtgranenfabrikant. De verrijking met ijzer stoppen, is volgens Kellogg’s geen optie.

“IJzer is een essentiële voedingsstof die ervoor zorgt dat voldoende zuurstof via onze bloedbanen kan getransporteerd worden. Bovendien kampt zo’n 40 pct van de vrouwen met een ijzertekort. Ook bij andere bevolkingsgroepen is de ijzerinname ondermaats”, weet het bedrijf. Volgens Kellogg’s is de verrijking met elementair ijzer de beste keuze als er rekening wordt gehouden met de technische haalbaarheid, kwaliteit en smaak van het product. “Ontbijtgranen zorgen voor 5,7 pct van de ijzerinname”.

Het feit dat deze vorm van ijzer veel minder makkelijk wordt opgenomen door het lichaam dan het mineraal ijzerzout, is volgens de ontbijtgranenfabrikant geen afdoend argument. “Het ijzer dat wij gebruiken is uitzonderlijk fijn en wordt opgenomen door het lichaam. Wanneer wij op de verpakking melden dat “x pct van de ADH” (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) in het product terug te vinden is, dan is er al rekening gehouden met het feit dat slechts een deel van het totale ijzergehalte wordt opgenomen door het lichaam”, besluit Kellogg’s.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek