nieuws

Verhoogt gsm zelfredzaamheid van Afrikaanse boeren?

nieuws
Amper drie procent van de plattelandsbewoners in Oeganda heeft toegang tot elektriciteit, maar het aantal gsm-gebruikers is daar een veelvoud van.
26 oktober 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:09
Lees meer over:

Amper drie procent van de Oegandese plattelandsbewoners heeft toegang tot elektriciteit, maar het aantal gsm-gebruikers is daar een veelvoud van. Een gsm is er geen teken van rijkdom, wel een belangrijke sleutel tot meer welvaart. Daarom zijn ook arme boeren graag bereid om ervoor te betalen.

Eén van de grootste problemen van lokale boeren is de commercialisering van hun producten. Twee jaar geleden sloeg de voedselcrisis wereldwijd toe. Maar de boeren van Kaiba hebben de stijging van de voedselprijzen niet kunnen verzilveren omdat ze er geen flauw benul van hadden dat hun producten in waarde gestegen waren. Het waren gehaaide tussenpersonen die de winst opstreken. Ze maken de boeren om het even wat wijs, en die aanpak werkt.

Maar in de toekomst kan de gsm een belangrijk wapen worden in de strijd om afzetmarkten. In een land waar de wegen er slecht bijliggen en transport en infrastructuur sowieso een een groot probleem vormen, kan een eenvoudig belletje handelaars veel tijd en geld besparen. In juni sloegen Google, de Zuid-Afrikaanse telecomoperator MTN en Grameen Foundation de handen in elkaar. Een proefproject biedt diensten aan voor boerende gsm-gebruikers.

Via Google SMS kunnen de marktprijs van bananen of het weerbericht opgevraagd worden. Google Trader wil boeren met opkopers in contact brengen. De zoekfuncties van Google op een gsm als het ware, want internet en een computer zijn op het Oegandese platteland nog lang geen vanzelfsprekendheid. Sommige diensten zijn gratis, voor andere moet al betaald worden.

Oeganda staat met die ontwikkeling niet alleen, schrijft De Standaard. Overal in het Zuiden zien dergelijke projecten het levenslicht. In de rijke landen hebben innovaties op het vlak van mobiele telefonie vaak betrekking op games of muziek, maar in de arme landen is het soms een kwestie van overleven. De telecomoperatoren malen er niet om. Maar liefst zes bedrijven hebben inmiddels hun oog laten vallen op de Oegandese markt.

Bron: De Standaard

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek