Fedis tevreden met komst prijsobservatorium

In het Staatsblad is de wet verschenen die de oprichting van het prijsobservatorium officieel bekrachtigt. Gedelegeerd bestuurder Dominique Michel van Fedis hoopt naar eigen zeggen dat het nieuwe overheidsinstrument zal zorgen voor een "neutrale en volledige analyse van de prijsvorming".
4 mei 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:48
Lees meer over:

In het Staatsblad is de wet verschenen die de oprichting van het  prijsobservatorium officieel bekrachtigt. Gedelegeerd bestuurder Dominique Michel van Fedis hoopt naar eigen zeggen dat het nieuwe overheidsinstrument zal zorgen voor een "neutrale en volledige analyse van de prijsvorming". 

De voorbije maanden lag de distributiesector herhaaldelijk onder vuur van boeren en tuinders die het gevoel hebben de speelbal te zijn van de prijsvorming verderop in de productieketen. Dat was voor minister van Economie Vincent Van Quickenborne de aanleiding om het prijsobservatorium in de steigers te zetten. Het wil op regelmatige basis nagaan hoe het met de prijsvorming gesteld is. 

In de aanloop naar de formele oprichting van de overheidsdienst werden eind vorig jaar voor zuivelproducten en rundvlees reeds prijsstudies uitgevoerd in opdracht van de FOD Economie en de Nationale Bank. "Beide studies gaven aan dat de prijsvorming van die producten op een correcte en marktconforme manier gebeurt", herinnert Dominique Michel zich. Hij stipt aan dat Fedis haar medewerking waar nodig wil verlenen aan studies van het prijsobservatorium.

De distributiesector is blij dat geen afbreuk gedaan wordt aan het principe van de vrije prijsvorming, dat sinds 1992 de quasi algemene regel is in de branche. "Die marktwerking gaf totnogtoe uitstekende resultaten op het vlak van prijsbeheersing in de winkels en dus behoud van de koopkracht voor de consumenten", meent Michel.

De gemiddelde jaarstijging van de winkelprijzen bedraagt volgens Fedis sinds 1992 slechts 1,6 procent, terwijl de algemene inflatie uitkomt op 2,1 procent. Michel gaat er vanuit dat het prijsobservatorium niet op een beperkt aantal producten en sectoren zal focussen. "Bepaalde organisaties hebben daartoe nog al te vaak de neiging", aldus de topman van Fedis.  

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek