Italiaanse maffia slapend rijk met onzichtbare koeien

De Italiaanse maffia werd slapend rijk via EU-subsidies voor onbestaande boerderijen in Abruzzo, Italië. Dat blijkt uit onderzoek ingezet door Lina Calandra, docent natuurwetenschappen aan de Universiteit van L’Aquila. Volgens AGEA, een Italiaans overheidsagentschap dat EU-middelen aan landbouwproducenten coördineert, zou het in de bergen van Abruzzo wemelen van de landbouwbedrijven. In realiteit kent het gebied lege, glooiende heuvels. Toch kreeg de maffia miljoenen subsidies voor haar veebedrijven, die enkel op papier bestaan. Zo schrijft de Italiaanse krant La Repubblica.

12 maart 2024  – Laatst bijgewerkt om 12 maart 2024 15:35 Ruben De Keyzer

Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid van de EU stelt jaarlijks 30 miljard euro ter beschikking voor de Italiaanse landbouw. “Een rivier van geld die steeds meer wordt begeerd door nepboeren en een handvol grote bedrijven in de sector die er maar een deel van gebruiken”, volgens La Repubblica. Onderzoeker Lina Calandra, professor in de geografie aan de universiteit van L'Aquila, werkt elke dag in een kantoor met uitzicht over de lege heuvels van Abruzzo. Volgens de kaarten en documenten op haar bureau zou het moeten bruisen van de landbouwactiviteit, maar daar is in realiteit weinig van aan. De bedrijven bestonden enkel op papier, hun beheer werd gelinkt aan leden van de maffia van Foggia, de Camorra en ‘ndrangheta.

200 euro per hectare

“We merkten al een tijdje dat er iets mis was," vertelt Calandra aan Repubblica, "Ondanks de vele gronden die door de gemeenten werden aanbesteed, floreerde de landbouw hier niet. Abruzzo heeft nog steeds een zeer groot aantal openbare gronden, de zogenaamde usi civici. Terwijl de meeste Italiaanse gemeenten het merendeel van deze gronden hebben verkocht, hebben de lokale besturen hier nog steeds duizenden en duizenden hectaren in hun boeken staan. Grond die elke twee of drie jaar wordt aanbesteed en aan de hoogste bieder wordt verpacht.”

Calandra neemt hier het voorbeeld van de gemeente Lucoli, dat met 890 inwoners tot 3.000 hectare land uitschrijft. En dat doen talloze kleine gemeenten in de Abruzzen. Elke hectare heeft een waarde van 200 euro aan landbouwsubsidies, met vaak nog aanvullende subsidies voor vee, tot wel 240 euro per dier.

Maar al enkele jaren smeult er onvrede in de smalle straten en steegjes van deze dorpen. "We begonnen berichten te krijgen van lokale boeren die hun boerderijen moesten sluiten omdat bij de veilingen het land telkens weer naar 'buitenlanders' ging, dat wil zeggen niet-lokalen", zegt Calandra aan de Italiaanse krant. Met haar staf van onderzoekers en studenten interviewde ze meer dan 1.000 boeren. Ze doorzocht akten en andere documentatie, maar bovenal verzamelde ze de getuigenissen van boeren die druk, bedreigingen en intimidatie hebben ervaren. Zelfs al bereikten hun klachten de politie niet.

Professor Calandra heeft deze gesprekken opgenomen. "Deze bedrijven uit het noorden huren hier weilanden”, vertelt een anonieme boer. “Voor een weiland dat normaal gesproken voor 1.000 euro wordt verhuurd, bieden ze 10.000 en ik kan niet met ze concurreren. Dus de gemeenten hebben de bergen hier in de buurt allemaal aan hen toegewezen."

Spookboerderijen

"Vaak zijn het spookboerderijen, agrarische bedrijven die alleen op papier bestaan", zegt een andere boer. "Opgezet door bankiers, accountants, advocaten, notarissen en enkele arme naïevelingen in het gebied die zich laten gebruiken met de belofte van gemakkelijke winst."

Wie het spel niet meespeelt, wordt volgens de getuigen geïntimideerd. Wie zich toch blijft verzetten of de maffia probeert te overtreffen op de openbare veilingen, wordt vroeg of laat harder aangepakt. "Onze bergen zijn niet langer veilig”, getuigt een boer aan Calandra. “In Campo Imperatore (een hoogvlakte van Abbruzzo) zijn diefstallen gepleegd. Vier keer. Eerst koeien, dan schapen. In één nacht verdwenen er 30 koeien van mij. Daarna stalen ze mijn boerderijmachinerie."

Ziekte, vernieling en de dood

Ook biologische oorlogsvoering gaat voor de maffia niet te ver. Volgens La Repubblica zijn er vrachtwagens gespot, volgeladen met zieke dieren, die 's nachts worden uitgeladen en gemengd met de gezonde dieren. "Ze laden ze uit en laten ze rondlopen zodat ze alles besmetten, zelfs de gezonde weilanden”, zegt Calandra. “Inmiddels zijn 24 bedrijven geconfisqueerd en 40 mensen gearresteerd.”

De laatste koe werd twee maanden geleden gedood. Ik vond haar in een ravijn

Assunta Valente - Landbouwer

Het resultaat was dat in een paar jaar tijd zo'n 50 plaatselijke boerderijen hun deuren sloten, terwijl dubieuze figuren openbare grond oppotten en alle veilingen wonnen. En het land, ooit vol dieren en bedrijfsnijverheid, werd stilaan kaal. Lokale kranten berichten over gestroopte en achtergelaten koeien, boeren die op een dag 40 stuks vee uiteengereten vonden. Voertuigen die in brand werden gestoken, waterleidingen doorgesneden, wielen van tractoren lek gestoken. Een aangestoken brand liep zo uit de hand dat een gloednieuw hotel in Campo Imperatore mee in as werd gelegd. En zo gaat het verder.

Boerin Assunta Valente, één van de weinigen die met naam durft getuigen, vertelt dat ze het aantal dode dieren niet meer kan tellen. “De laatste koe werd twee maanden geleden gedood. Ik vond haar dood in een ravijn,' vertelt ze aan de krant L’Espresso, een getuigenis die ze ook met de politie deelde. “Toen werden de aanvallen frequenter en kwamen ook de bedreigingen. Leidingen werden doorgesneden, de wielen van mijn tractor werden doorgesneden, mijn weide-afsluiting gesaboteerd. En dan begon men onze dieren te doden. Zelfs de honden".

Weidemaffia

“Weidemaffia”, zo noemt Valente de daders. "Ze begonnen met het stelen van de dieren, maar toen realiseerden ze zich dat de meest effectieve manier om boeren in de problemen te brengen het doden van het vee is. Ze kopen je boerderij niet, maar dwingen je om hem te verlaten. Als je het land afpakt waar een boer zijn dieren laat grazen, wat heeft hij dan nog over?”

Nunzio Marcelli uit Aversa is een herder die al jaren de 'rariteiten' aan de kaak stelt. "We zijn getuige van het fenomeen van landroof, de sluiting van eerlijke boerderijen en de onmogelijkheid voor jonge mensen om op dit land te blijven", zegt hij. "We zijn een woestijn aan het creëren.”

Ophanging

En dan is er nog het verhaal van boer Dino Rossi, die in L’Espresso getuigt hoe hij op nog geen twee maanden tijd slachtoffer werd van een aangestoken brand. Eerst de balenpers, een maand later de bulldozer die hij in de schuur had geparkeerd. Waarschuwingen waren het, maar aan het verkeerde adres. Eigenlijk was het zijn buurman, een jonge boer uit Ofena, die de maffiosi wilden hebben. Niet veel later was hij dus aan de beurt. De jongeman werd fysiek sterk aangepakt. Daarna leek het euvel even te gaan liggen, tot hij enkele maanden later gevonden werd, opgehangen aan een boom.

Volgens AD.nl heeft het politieonderzoek op basis van Calandra’s bevindingen al de eerste vruchten afgeworpen. “Na ruim twee jaar bleek voor minstens 5 miljoen euro gefraudeerd te zijn”, schrijft de Nederlandse krant.

Sociale fraude bij onderaannemers vleessector: “Zal niet stoppen zolang personeelstekort blijft aanhouden”
Uitgelicht
Een grootschalig geval van sociale fraude zet de vleesindustrie in een slecht daglicht. Voor de Gentse correctionele rechtbank zijn dertien verdachten, waaronder enkele vennoo...
7 september 2023 Lees meer

Bron: La Repubblica, L'Espresso, Algemeen Dagblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek