Nieuw landbouwprotest in Brussel voor "eerlijke vergoedingen"

Landbouworganisaties ECVC en Fugea trekken dinsdag 26 maart opnieuw uit protest naar Brussel. De organisaties vragen een einde aan vrijhandelsakkoorden en “oneerlijke concurrentie, te beginnen met een definitieve stopzetting van de onderhandelingen over het EU-Mercosur akkoord.” Fugea verwacht ongeveer 300 tractoren in de Brusselse straten. Ook de Waalse landbouwfederaties FJA en Fwa zullen deelnemen. Aan de Wetstraat wordt een "symbolische actie" gepland.

22 maart 2024  – Laatst bijgewerkt om 22 maart 2024 17:11 Ruben De Keyzer
Lees meer over:
tractorprotestmaart23stikstof-brussel2

“Hoewel we erkennen dat er enige vooruitgang is geboekt, eisen we een adequaat antwoord op onze belangrijkste eisen, gericht op eerlijke inkomens en prijzen voor boeren en landarbeiders”, steekt ECVC van wal in haar oproep tot protest. Ze vragen om de prijzen van landbouwproducten wettelijk vast te leggen, zodat deze altijd hoger zullen zijn dan de productiekosten. “Regel de markten via het GLB om eerlijke en stabiele prijzen te garanderen, beschermd tegen speculatie”, klinkt het. “Zorg voor een toereikend budget en een eerlijke verdeling van de GLB-steun om een levensvatbare overgang naar agro-ecologie en duurzame praktijken mogelijk te maken.”

Te weinig vooruitgang

De administratieve lasten voor landbouwers willen de organisaties ook verminderd zien, zolang dat niet gebeurt met maatregelen die de huidige milieu- en klimaatuitdagingen negeren. “De recente voorstellen van de Europese Commissie, die zullen worden besproken op de AGRIFISH-bijeenkomst, zijn onvoldoende om de onderliggende oorzaken aan te pakken die de boerenprotesten in heel Europa maandenlang hebben gemotiveerd”, klinkt het.

“We stellen vast dat er vooruitgang is geboekt met de mogelijke herziening van de richtlijn oneerlijke handelspraktijken en de oprichting van een waarnemingscentrum voor productiekosten, marges en handelspraktijken in de agrovoedingsketen. Maar dit is nog steeds niet genoeg om eerlijke en stabiele prijzen te garanderen die boeren een fatsoenlijk inkomen verschaffen”, klinkt het nog.

Na deze eisen te hebben aangekaart bij voorzitter van de AGRIFISH Council David Clarinval, het kabinet van Charles Michel en landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski, zullen de organisaties op 10 april ook bij Ursula Von der Leyen hun eisen op tafel leggen.

De actievoerders komen samen op dinsdag 26 maart om 10.30 uur op het kruispunt tussen de rue de la Loi en de rue des Taciturnes.

Dubbele hoorzitting leefbaarheid landbouwsector: "Voor voedsel werkt de vrije markt niet”
Uitgelicht
De boer en zijn inkomen stonden centraal in de Kamercommissie Economie van het federaal parlement afgelopen dinsdag. Op basis van Europese data werd voor beleidsmakers verduid...
14 maart 2024 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek