Mercosur sluit vrijhandelsakkoord met Europese landen buiten EU
nieuwsHet Zuid-Amerikaanse handelsblok Mercosur heeft een vrijhandelsakkoord afgesloten met de Europese Vrijhandelsassociatie (EFTA), bestaande uit Europese landen die geen deel uitmaken van de EU. Zwitserland, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein creëren samen met Mercosur een vrijhandelszone met bijna 300 miljoen mensen en een gezamenlijk bbp van meer dan 4,3 biljoen dollar. De EU sloot in december vorig jaar een soortgelijke overeenkomst met de Mercosur-landen na 25 jaar onderhandelen.
De deal met Mercosur, het handelsblok bestaande uit Brazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguay, is een zoveelste signaal van een verschuivende wereldhandel. Die is het gevolg van de onzekerheid door de invoerheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump. Mercosur en EFTA zullen profiteren van “een verbeterde markttoegang voor meer dan 97 procent van hun export”, aldus een gezamenlijke verklaring. De overeenkomst heeft betrekking op goederen, diensten, investeringen en bescherming van intellectueel eigendom. De Mercosur-EFTA-overeenkomst werd in Buenos Aires bekrachtigd als onderdeel van een topontmoeting onder leiding van de Zuid-Amerikaanse coalitie.
De overeenkomst moet nog worden goedgekeurd door de parlementen en moet juridisch worden getoetst door leden van beide blokken. De Braziliaanse minister van Buitenlandse Zaken Mauro Vieira zei dat zijn regering hoopvol was dat de overeenkomst in de tweede helft van het jaar zou worden afgerond, wanneer Brazilië het roulerende voorzitterschap van Mercosur overneemt. Hij hoopt ook de hangende overeenkomst tussen Mercosur en de EU af te ronden. Over de overeenkomst met EFTA is tien jaar onderhandeld, voor de overeenkomst met de EU zit men al een kwarteeuw rond de tafel.
Verdrag met Europese Unie komt er moeizaam
Het handelsverdrag met de EU werd, althans in principe, in december vorig jaar overeengekomen, maar stuitte op verzet van landen als Frankrijk. De EU-lidstaat is van oordeel dat de huidige voorwaarden van de overeenkomst schadelijk zouden zijn voor de eigen landbouwsector. Het akkoord is hierom nog niet geratificeerd door de lidstaten. Ook in België zijn landbouworganisaties kritisch voor het handelsakkoord, omdat ze vrezen voor oneerlijke concurrentie. De regelgeving waaronder Zuid-Amerikaanse boeren hun voeding produceren, is immers heel wat minder streng dan de Europese wetgeving.
Energie en de VS
De Mercosur-lidstaten zijn woensdag ook overeengekomen om het aantal tariefvrije importen binnen het eigen blok te vergroten. Argentinië had hierom gevraagd om een mogelijke handelsovereenkomst met de Verenigde Staten te vergemakkelijken, hoewel de libertaire president Javier Milei ook een mogelijke overeenkomst buiten Mercosur met de VS overweegt.
Argentinië en Paraguay hebben afzonderlijk een overeenkomst ondertekend om de export van aardgas uit het enorme schalieveld van Argentinië, Vaca Muerta, naar Paraguay en Brazilië te onderzoeken. Argentinië is van plan om het gebied om te vormen tot een belangrijke mondiale energieproducerende regio. Hiermee wil het land met een aanzienlijke staatsschuld de eigen economie te ondersteunen, hoewel die plannen in gevaar kunnen komen door een uitspraak van een Amerikaanse rechtbank, waarin de staat wordt opgedragen zijn meerderheidsaandeel in hun nationale energiebedrijf YPF af te staan. Er wordt wel verwacht dat Argentijns president Milei tegen deze beslissing in beroep zal gaan.

Bron: Reuters, Belga, Eigen berichtgeving