EU verwacht lichte daling van dierlijke productie in komende maanden

Naar verwachting zal de EU in de tweede helft van 2024 een dalende dierlijke productie kennen in vergelijking met dezelfde periode in 2023. Dat meldt het Europese statistiekbureau, Eurostat. Voor varkens en runderen is dit slechts een kleine daling van één procent. Terwijl Frankrijk zich opnieuw koning van de runderproductie zal kunnen uitroepen, zal Spanje naar verwachting opnieuw het grootste varkensvleesproducerende EU-land zijn in die periode.

15 maart 2024  – Laatst bijgewerkt om 15 maart 2024 13:33 Jozefien Verstraete

Om de productie van dieren in te schatten, wordt gebruik gemaakt van de bruto interne productie (BrIP). De BrIP wordt berekend als de combinatie van het aantal slachtingen en de uitvoer van levende dieren, min de invoer van levende dieren.

Volgens de Eurostat-voorspellingen zijn er vooral veranderingen op til in de productie van geiten en schapen in de EU. De statistieken, die de voorspellingen van de tweede helft van 2024 vergelijken met diezelfde periode vorig jaar, geven een daling weer van 9 procent bij de productie van geiten en een daling van 7 procent bij de productie van schapen. Zo zou de productie van geiten dalen naar 2,4 miljoen en van schapen naar 15,6 miljoen.

De productie van runderen en de varkensproductie zou lichtjes dalen. Voor runderen wil dit een daling van 1 procent zeggen naar 12,1 miljoen stuks. Als er gekeken wordt naar de voorspellingen voor het laatste kwartaal van 2024, zal ook de varkensproductie naar verwachting met 1 procent dalen. In die periode zou de EU dan tot 57,7 miljoen varkens produceren.

Rundvleesproductie

Frankrijk zal naar verwachting ook de grootste producent van rundvlees blijven in de tweede helft van 2024. Van de 12, 1 miljoen runderen zouden de Fransen volgens de statistieken 2,7 miljoen stuks produceren, dat zijn er een klein miljoen meer dan Duitsland (2 miljoen) en 2,3 miljoen meer dan België. (0,4 miljoen). Na Frankrijk en Duitsland volgt Spanje met een productie van 1,3 miljoen runderen.

forecast-change-animal-production-2023-2024 (1)

Varkensproductie

Voor de varkensproductie zal Spanje naar alle waarschijnlijkheid de kroon spannen. Het land zou naar verwachting in het vierde kwartaal van 2024 13,6 miljoen varkens produceren. Dat is ongeveer een vierde van de totale verwachting productie in de EU. Duitsland zou in diezelfde periode met een productie van 8,8 miljoen varkens achter Spanje hinken. Denemarken zou naar verwachting het derde grootste varkensvleesproducerende land zijn met 7,3 miljoen stuks.

Met een productie van 2,3 miljoen varkens staat België tussen Italië (2,4 miljoen) en Servië die met een productie van 1,6 miljoen varkens een inhaalbeweging zou maken in het laatste kwartaal van 2024.

bovine-meat-production-2024

Schapen- en geitenproductie

Van de EU-landen die gegevens over schapen hebben gerapporteerd, zal Spanje in de tweede helft van 2024 naar verwachting de grootste producent zijn met meer dan 4,5 miljoen stuks, gevolgd door Roemenië (2,6 miljoen) en Griekenland (2,1 miljoen). Voor geiten zal Griekenland de grootse producent zijn met 1 miljoen stuks. Spanje zal naar verwachting een half miljoen geiten produceren en Roemenië 0,4 miljoen.

Voor de productie van kippen zijn er geen BrIP-gegevens gekend bij Eurostat.

Ruim een miljoen minder varkens geslacht in 2023
Uitgelicht
De slachtcijfers voor varkens hebben een historisch dieptepunt bereikt. Voor het eerst in meer dan 30 jaar ligt het cijfer op minder dan 10 miljoen. Dat blijkt donderdag uit c...
22 februari 2024 Lees meer

Bron: Eurostat

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek