394 terugroepingen en waarschuwingen in 2022 door FAVV

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) riep vorig jaar 289 producten terug van bij de consumenten. Dat zijn er bijna 100 minder in vergelijking met 2021. Bijna 6 op de 10 producten werden teruggeroepen omdat er een chemisch risico werd vastgesteld door de voedingsbedrijven of het FAVV. Verder stuurde het agentschap ook 105 waarschuwingen uit, hoofdzakelijk voor het niet-vermelden van bepaalde allergenen op de verpakking.

5 april 2023  – Laatste update 5 april 2023 19:56
Lees meer over:
FAVV-dozenuitladen-800

Het Voedselagentschap waakt over de veiligheid van de voedselketen en de kwaliteit van ons voedsel om de gezondheid te beschermen. Ondanks alle voorzorgsmaatregelen die voedingsbedrijven nemen, kan het gebeuren dat een product toch niet voldoet aan de regels van de voedselveiligheid. Indien het product de eindconsument al heeft bereikt en de consumptie ervan een risico inhoudt, dan moet de consument daarvan op de hoogte brengen. Dit gebeurde 394 keer in 2022, dat is een daling van 20 procent tegenover 2021.

De daling houdt rechtstreeks verband met het ethyleenoxideprobleem van de voorbije jaren. In 2020 werd onder meer sesamzaad en specerijen met een te hoog residugehalte van ethyleenoxide verspreid, waarna een stroom aan terugroepacties kwam in 2020 en 2021. Waar in 2021 nog 55 procent van de terugroepingen te maken had met ethyleenoxide, daalde dit in 2022 naar 13 procent.

Recall

58 procent van de teruggeroepen producten was het gevolg van een vastgesteld chemisch risico, bijvoorbeeld een te hoog gehalte residuen van gewasbeschermingsmiddelen of de aanwezigheid van niet-toegelaten additieven. Een kwart werd teruggeroepen door een microbiologisch probleem zoals listeria of salmonella en bij de andere teruggeroepen producten was de aanwezigheid van vreemde deeltjes zoals stukjes metaal of glas de oorzaak.

FAVV stuurde vorig jaar ook 105 waarschuwingen uit. Een waarschuwing over een levensmiddel kan worden uitgestuurd omdat een product bijvoorbeeld in de verkeerde verpakking zit of omdat één of meer allergenen niet in de ingrediëntenlijst op de verpakking vermeld zijn. Voor 87 procent van de waarschuwingen in 2022 gold die laatste reden.

Meldingsplicht

Bedrijven dragen de verantwoordelijkheid om veilige producten te produceren en hebben meldingsplicht wanneer er problemen zijn die een impact kunnen hebben op andere bedrijven of de gezondheid van de consument. ​In 2022 kreeg het FAVV 1.342 meldingen van bedrijven, wat een daling is van 218 meldingen tegenover 2021, maar dat zijn er nog steeds gemiddeld 5 per werkdag. Bij elke melding van een potentieel probleem start het FAVV een onderzoek en kan het een bedrijf opleggen om over te gaan tot een productterugroeping of een waarschuwing. ​

Recordaantal klachten over online verkoop van voeding in 2022
Uitgelicht
Het federaal voedselagentschap FAVV heeft vorig jaar 240 klachten behandeld over de online verkoop van voeding. Dat is een stijging met ongeveer 40 procent in vergelijking met...
28 februari 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek