header.home link

Recordaantal klachten over online verkoop van voeding in 2022

28 februari 2023

Het federaal voedselagentschap FAVV heeft vorig jaar 240 klachten behandeld over de online verkoop van voeding. Dat is een stijging met ongeveer 40 procent in vergelijking met de 170 klachten in 2021. Vooral de verkoop van eten op sociaalnetwerksites heeft het aantal klachten fors doen toenemen, zo meldt FAVV dinsdag.

Lees meer over:
onlineecommerceafhaalmenu

Het merendeel van de klachten die FAVV van consumenten ontving, ging over huisbereide levensmiddelen - zoals patisserie en maaltijden - die vaak via sociaalnetwerksites als Facebook Marketplace werden verkocht. Bij meer dan de helft van de klachten die de voorbije twee jaar werd ingediend, stelden consumenten zich de vraag of de persoon of het bedrijf wel gekend is bij FAVV. In de meeste gevallen bleek dat inderdaad niet het geval te zijn.

Het voedselagentschap beklemtoont dat een toelating nochtans noodzakelijk is, ook wanneer je als hobby-kok eten verkoopt. FAVV moet bij een incident namelijk snel kunnen reageren. Wanneer consumenten ziek worden, moet het agentschap kunnen nagaan waar in de voedselketen het probleem zich situeert om het probleem zo snel mogelijk in te dijken. Bovendien zorgt die erkenning ervoor dat er geen sprake is van oneerlijke concurrentie met professionele spelers die de regels nauwgezet naleven.

Als tip geeft FAVV nog mee dat er altijd voldoende informatie over een legaal bedrijf te vinden moet zijn op de webshop of op de Facebookpagina. Onder meer de bedrijfsnaam, het adres, contactgegevens en ondernemingsnummer moeten vermeld worden. “En ook: vaak willen onbetrouwbare verkopers enkel communiceren via privé-kanalen zoals Messenger of WhatsApp. Wanneer de verkoper zijn naam of adres niet wil geven, ben je best op je hoede”, klinkt het.

FOD Economie heeft een handig overzicht van zaken die je als consument moet kunnen terugvinden op een webshop.

Bron: Eigen verslaggeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek