28.000 ha landbouwzone herbevestigd in Vlaamse Ardennen

De Vlaamse regering heeft vrijdag 28.000 hectare in de Vlaamse Ardennen herbevestigd als landbouwgebied. Deze beslissing brengt het totaal van herbevestigd landbouwgebied in Vlaanderen op 537.500 hectare. "Onze daden zijn de woorden voorbijgestoken", aldus minister-president Kris Peeters.
8 mei 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:48
Lees meer over:

De Vlaamse regering heeft vrijdag 28.000 hectare in de Vlaamse Ardennen herbevestigd als landbouwgebied. Dat is 60 procent van de maximaal af te bakenen landbouwzone in deze regio. Dit brengt het totaal van herbevestigd landbouwgebied in Vlaanderen op 537.500 hectare. "Onze daden zijn de woorden voorbijgestoken", aldus minister-president Kris Peeters.

Volgens het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen heeft de landbouw recht op 750.000 hectare. Bij het begin van deze legislatuur beloofde de regering om twee derde van dat areaal versneld te herbevestigen. "CD&V heeft beloofd dat ze de achterstand van de afbakening van landbouwgebieden zou dichtrijden. Dat is bij deze gebeurd", zegt Peeters.

In de Vlaamse Ardennen verliep het overleg over de ruimtelijke afbakening nochtans niet zonder slag of stoot. Typisch voor deze regio is de grote oppervlakte gewenste natuur langs de talrijke beken, waardoor het vaak niet mogelijk is om grote homogene landbouwgebieden aan te duidelijk volgens de vastgelegde methodologie.

"De ontwerpvoorstellen werden in goed overleg drastisch bijgestuurd in de richting van het akkoord dat de landbouworganisaties en de natuurbeweging op het terrein hadden bereikt. Bovendien heeft de Vlaamse regering geoordeeld dat dit akkoord bij de opmaak van de ruimtelijke uitvoeringsplannen moet gehonoreerd worden", stipt de minister-president aan. Concreet betekent dit dat voor heel wat gebieden nu al duidelijkheid bestaat over hetgeen te gebeuren staat in de latere fase.

De volgende uitdaging in heel Vlaanderen is om evenwichtige ruimtelijke uitvoeringsplannen te maken waar "minstens het resterende deel van de taakstelling" zal gerealiseerd worden. "Ook bij dat proces wil ik inzetten op maximale rechtszekerheid voor de landbouwers", dixit Peeters.

 

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek