Zuivelsector lanceert nieuw duurzaamheidscharter maar vraagt meer rechtszekerheid

MilkBE, de brancheorganisatie voor de Belgische zuivelsector, heeft haar nieuw duurzaamheidscharter gelanceerd. In een gedeeld engagement willen landbouworganisaties en zuivelindustrie samen de zuivelsector verder verduurzamen. De koepelorganisatie hamert evenwel op een rechtszeker kader en voldoende toekomstperspectief vanuit het beleid om tot het gewenste resultaat te komen en vraagt om meer erkenning, ondersteuning en toekomstgaranties van de overheid.

5 maart 2024  – Laatst bijgewerkt om 12 maart 2024 11:12 Joris Rigo
Lees meer over:
DD2

Al 10 jaar focus op duurzaamheid

Op het melkveebedrijf van familie Kesters in Bree werd dinsdag het nieuwe duurzaamheidscharter van de zuivelsector overhandigd aan Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v). In het charter staan verschillende maatregelen opgelijst die een verdere verduurzaming beogen voor zowel de melkveehouderij als de verwerkende industrie. “De verduurzaming van de zuivelsector is voor MilkBE een topprioriteit waar zowel de landbouworganisaties als de zuivelverwerkende bedrijven hun schouders onder zetten”, vertelt Lien Callewaert, directeur van de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie (BCZ).

“De duurzaamheidsmonitor, die sinds 2014 alle duurzaamheidsinspanningen in kaart brengt, toont dat er al heel wat duurzaamheidsinitiatieven genomen zijn. De Vlaamse zuivelsector scoort op dat vlak al erg goed, maar een verdere verduurzaming biedt de beste kansen voor een mooie toekomst voor de sector”, aldus Callewaert. Met concrete engagementen van zowel landbouworganisaties als zuivelindustrie, zal MilkBE een verdere verduurzaming van de melkveehouderij stimuleren en wil het zo deel van de klimaatoplossing zijn.

Gedeeld engagement

“De kracht van dit nieuwe charter is dat de hele sector in beweging komt”, benadrukt Callewaert. MilkBE streeft daarbij naar een brede aanpak met uiteenlopende initiatieven die de diversiteit van de sector in rekening brengen, op maat van elke melkveehouder en elke zuivelonderneming. Met de lancering van dit duurzaamheidscharter zet MilkBE concrete stappen om vanuit de zuivelsector onder meer aan de doelstellingen rond broeikasgasuitstoot bij te dragen.

Landbouworganisaties engageren zich niet uitsluitend om onderzoek naar nieuwe innovatieve technieken ter reductie van methaan en andere broeikasgassen te stimuleren en op te volgen, ze zetten bovendien ook in op het inzichtelijk maken van economische voordelen van bedrijfsmanagementmaatregelen en op de communicatie en sensibilisering bij hun melkveehouders. 

Anderzijds verbinden de zuivelverwerkers zich ertoe om verdere initiatieven te nemen die hun melkveehouders ondersteunen bij hun verdere verduurzaming. Dit is onder andere mogelijk via duurzaamheidsprogramma’s, het toekennen van duurzaamheidspremies, of het financieel ondersteunen van bepaalde maatregelen. Daarnaast engageert de verwerkende industrie zich tot een actieve verdere uitrol van individuele klimaatscans voor hun melkveehouders. Klimaatscans moeten inzicht geven in emissiereductiemogelijkheden binnen de volledige bedrijfsvoering.

MilkBE gelooft bovendien in innovatie en samenwerking, zowel binnen de brancheorganisatie als met andere actoren in de zuivelketen, om het duurzaamheidsverhaal succesvol uit te rollen. De overkoepelende brancheorganisatie maakt zich sterk ook in de toekomst initiatief te zullen nemen voor verdere dialoog en samenwerkingen in de agrovoedingsketen om zo de zuivelsector verder te verduurzamen.

De Vlaamse melkveehouderij staat op gebied van duurzaamheid aan de wereldtop en dat in een context die vandaag erg moeilijk is. Het is dan ook mooi om te zien dat de hele sector samen de schouders zet onder het duurzaamheidscharter

Jo Brouns - minister van Landbouw (cd&v)

Nood aan rechtszekerheid

MilkBE erkent evenwel de uitdagingen die een verdere verduurzaming van de sector met zich meebrengt, maar gelooft in de veerkracht en dynamiek van de sector om die uitdagingen aan te gaan. Ook landbouwminister Jo Brouns geeft toe dat de huidige context bijzonder moeilijk is voor de Vlaamse landbouwers. “De Vlaamse melkveehouderij staat op gebied van duurzaamheid aan de wereldtop en dat in een context die vandaag erg moeilijk is. Het is dan ook mooi om te zien dat de hele sector samen de schouders zet onder het duurzaamheidscharter. Door dit gezamenlijk duurzaamheidsengagement op zowel ecologisch, economisch en maatschappelijk niveau neemt de sector het voortouw.”

De moraal van de recente talrijke boerenprotesten luidt evenwel dat landbouwers zich vaak miskend voelen ondanks de vele inspanningen die ze nu al leveren. Landbouwers zijn wel bereid om verder te verduurzamen maar daarbij klinkt de noodkreet voor meer bestaanszekerheid luid. Ze vragen meer erkenning, ondersteuning, toekomstgaranties en haalbare maatregelen.

De zuivelsector vraagt evenwel dat de inspanningen die individuele bedrijven nemen erkend worden door de resultaten van de klimaatscans op te nemen in de klimaatboekhouding. Tot slot is het volgen MilkBE essentieel dat individuele bedrijven, die voorlopen en aantonen reducties te hebben gerealiseerd, erkend, beloond en minstens vrijgesteld worden van eventuele toekomstige maatregelen. De nodige rechtszekerheid hierrond is volgens de koepelorganisatie dan ook onontbeerlijk.

Zuivelverwerkers beducht voor mogelijk melktekort
Uitgelicht
De Belgische beroepsvereniging van de zuivelindustrie maakt zich zorgen over een mogelijk tekort aan melkleveringen. “De juridische onzekerheid voor de melkveehouders naar aan...
24 januari 2024 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek