Zuivelverwerkers beducht voor mogelijk melktekort

De Belgische beroepsvereniging van de zuivelindustrie maakt zich zorgen over een mogelijk tekort aan melkleveringen. “De juridische onzekerheid voor de melkveehouders naar aanleiding van het stikstofdossier ontplooit zich naar bezorgdheden voor de volledige zuivelsector”, zegt Lien Callewaert van de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie (BCZ). “In het belang van de hele zuivelketen moeten melkveehouders voldoende kansen krijgen”, klinkt het.

24 januari 2024  – Laatst bijgewerkt om 25 januari 2024 8:58 Joris Rigo
Lees meer over:

Melkproductie

In verschillende Europese landen waaronder Ierland, Duitsland en Frankrijk is een dalende trend van de melkproductie ingegaan. In november stevende Ierland af op een inkrimping van de melkplas van 19,8 procent, vergeleken met een jaar eerder. Hoewel de melkproductie in ons land vorig jaar nog met 1,2 procent steeg, maakt de Belgische zuivelindustrie zich zorgen.

“We willen volop inzetten om geen daling van de melkproductie te bekomen in de toekomst, maar wij moeten met lede ogen aanzien dat onvoldoende kansen voor de melkveehouders gecreëerd worden. Het recente advies van de Raad van State in het stikstofdossier en vooral de mogelijke stemming van het voorliggend decreet zijn geen positieve signalen voor de zuivelsector. We betreuren dit dan ook ten stelligste”, zegt Callewaert.  

De zuivelverwerkers zijn via de keten sterk verbonden met de melkveehouders. Callewaert  benadrukt dat de bezorgdheid die leeft bij de melkveehouders gedeeld wordt door de hele zuivelsector. “De juridische onzekerheid voor de boeren naar aanleiding van het stikstofdossier ontplooit zich naar bezorgdheden voor de volledige zuivelketen”, vertelt de BCZ-directeur.

Wanneer de melkproductie zou terugvallen, dan komt de bedrijfsefficiëntie van de zuivelsector in gevaar. Dit zal leiden tot een verlies van tewerkstelling in de zuivelindustrie, momenteel goed voor meer dan 6.000 jobs

Lien Callewaert - Directeur BCZ

Als er tekorten zouden komen in de melkproductie heeft dit ook een impact voor de melkverwerkers. “De bedrijven zijn voorzien op een bepaalde verwerking van melk en wanneer de melkproductie zou terugvallen, is er niet alleen een daling van de totale omzet, maar komt zo de bedrijfsefficiëntie van de zuivelverwerkende bedrijven in gevaar. Dit zal leiden tot een verlies van tewerkstelling in de zuivelindustrie, momenteel goed voor meer dan 6.000 jobs. In het belang van de hele zuivelsector moeten melkveehouders voldoende kansen krijgen”, klinkt het.

Duurzaamheid

Zowel op het niveau van de melkveehouders als op het niveau van de melkverwerkers zijn al verschillende duurzaamheidsinspanningen geleverd. In 2014 werd een ‘duurzaamheidsmonitor’ uitgerold over de hele zuivelketen, die de duurzaamheidsinitiatieven in alle schakels van de keten inventariseert. Zo worden deze niet alleen in kaart gebracht, maar kan via benchmarking en sensibilisering veder ingezet worden op verduurzaming.

Daarnaast maakt de sector zich sterk dat ze haar maatschappelijke verantwoordelijkheid opneemt en haar steentje bijdraagt aan oplossingen voor de klimaatproblematiek. Uit een onderzoek van het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) blijkt bovendien dat Vlaanderen de meest klimaatvriendelijke melk ter wereld produceert.

Het zou erg contraproductief zijn als we enerzijds de klimaatproblematiek willen aanpakken door de sector te verduurzamen en anderzijds de melkproductie terugschroeven om dan zuivel in te voeren uit andere landen of werelddelen

Lien Callewaert - Directeur BCZ

“Met de verschillende crisissen in het achterhoofd moeten we ons bewust blijven van de troeven die we hebben met lokale melkveehouderijen en lokale verwerkers”, benadrukt Callewaert. België heeft momenteel een zelfvoorzieningsgraad van zuivel van 114 procent. “We moeten die zelfvoorziening absoluut behouden. Het zou erg contraproductief zijn als we enerzijds de klimaatproblematiek willen aanpakken door de sector te verduurzamen en anderzijds de melkproductie terugschroeven om dan zuivel in te voeren uit andere landen of werelddelen. Dat is een weinig holistische benadering”, besluit Callewaert.

FACTCHECK: Is rauwe melk drinken gezonder?
Uitgelicht
Op de socialemedia-app Tik Tok circuleert een nieuwe ‘gezondheidshype’ die stimuleert om rauwe melk te drinken, rechtstreeks afkomstig van het dier. Aanhangers van de trend be...
23 januari 2024 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek