"Zonder maatregelen stevenen we af op gezinsdrama's in varkenssector"

Boeren op een Kruispunt en het Landelijk infopunt voor vrouwen (Liv) roepen de overheid op om dringend maatregelen te nemen om de crisis in de varkenshouderij aan te pakken. “Sinds 2015 hebben we nog nooit zoveel aanmeldingen gekregen in deze sector”, zegt Els Verté, directeur van Boeren op een Kruispunt. De organisaties vrezen voor gezinsdrama’s.

29 september 2021  – Laatste update 29 september 2021 16:16
Lees meer over:

De afgelopen weken trokken al verschillende organisaties en politici aan de alarmbel over de crisis die de Vlaamse varkenshouderij zwaar treft. Zowel ABS als Boerenbond, maar ook de Vlaamse Producentenorganisatie Varkens (VPOV), de Belgian Feed Association (BFA) en tal van politici wezen op de precaire situatie in de sector. De uitbraak van Afrikaanse varkenspest in de zomer van 2018 en de impact van de coronacrisis wegen bijzonder zwaar voor de varkenshouders.

Portefeuille wordt leeg gegeten

Nu lanceren ook de hulporganisaties Boeren op een Kruispunt en Liv een oproep om steun voor de varkenshouders. “De Vlaamse varkens eten vandaag de portefeuille van de landbouwers letterlijk leeg”, klinkt het. “De prijs van een vleesvarken is momenteel zo laag dat de inkomens van onze Vlaamse varkenshouders ernstig bedreigd zijn.”

De laatste tijd staat onze telefoon roodgloeiend. Varkenshoudsters zien het niet meer zitten. We krijgen steeds meer meldingen rond mentaal welzijn

An Deneffe - Coördinator Liv

Boeren op een Kruispunt, de organisatie die Vlaamse boeren en tuinders begeleidt bij financiële, economische en psychosociale problemen, laat weten dat het dit jaar al bijna evenveel aanmeldingen kreeg als over heel 2020. “Specifiek voor de varkenssector staat de teller al op 25 procent meer. Zeker de laatste maanden gaan de aanmeldingen richting climax”, aldus directeur Els Verté.

De hulporganisatie helpt de varkenshouders om hun bedrijf door te lichten. “Op basis daarvan bekijken we of een gedeeltelijke of volledige stopzetting een oplossing kan bieden. Of we helpen zoeken naar een andere piste, binnen de landbouw maar weg van de varkenshouderij. Voor nog andere bedrijven gaan we mee onderhandelen met de veevoederfirma of de bank”, vertelt Verté.

Ook bij Liv, dat een luisterend oor en professioneel advies wil bieden voor landbouwsters, wordt eenzelfde tendens opgemerkt. “De laatste tijd neemt het aantal adviesvragen toe en staat onze telefoon roodgloeiend”, vertelt An Deneffe, coördinator van Liv. “Varkenshoudsters zien het niet meer zitten en zoeken steun. We krijgen steeds meer meldingen rond mentaal welzijn.

Geen beterschap in zicht

Beide organisaties wijzen erop dat de varkenshouders al langer met problemen kampen. “We zien dat ze momenteel maandelijks duizenden tot tienduizenden euro’s toesteken aan hun bedrijf, terwijl er op een aantal bedrijven al weinig reserves meer waren. Bovendien is beterschap niet in zicht. Zowel lagere voederprijzen als hogere varkensprijzen liggen niet meteen in het verschiet”, luidt hun analyse.

De gelatenheid in de sector baart ons zorgen. Als mensen geen oplossing meer zien, wordt het riskant. Dan ontstaan levensbedreigende situaties

Els Verté - Directeur Boeren op een Kruispunt

Dit alles maakt dat de adviseurs van Boeren op een Kruispunt en van Liv een enorme gelatenheid bij een groot deel van de varkenshouders opmerkt. “Daar zijn we bijzonder bezorgd over. Als mensen geen oplossing meer zien, wordt het riskant. Dan ontstaan levensbedreigende situaties. Als we gezinsdrama’s willen vermijden, dan is het onze maatschappelijke verantwoordelijkheid om deze sector steun te bieden. We roepen de overheid op tot structurele maatregelen om de varkenssector uit dit diepe dal te halen”, klinkt hun noodkreet.

Varkenshoud(st)ers die hulp zoeken kunnen terecht op het gratis nummer 0800/99.138 (Boeren op een Kruispunt) en op 0477/97.48.55 (Liv).

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek