nieuws
Zijn we klaar voor slimme verpakkingen in de koelkast?
nieuwsEen week geleden berichtte VILT dat professor Frank Devlieghere van de UGent werkt aan een intelligente voedselverpakking. Deze kan ons vertellen of een product al dan niet veilig is om te eten. Nu polst CheckPack, het project waarin dit onderzoek kadert, naar de mening van de consument over deze innovatieve verpakkingen.
22 juni 2016
Een week geleden berichtte VILT dat professor Frank Devlieghere van de UGent werkt aan een intelligente voedselverpakking. Deze kan ons vertellen of een product al dan niet veilig is om te eten. Nu polst CheckPack, het project waarin dit onderzoek kadert, naar de mening van de consument over deze innovatieve verpakkingen.
Voedselverspilling is een wereldwijd probleem, en de Belgen doen het zelfs nog slechter dan de gemiddelde wereldburger. Om het weggooien van perfect eetbaar voedsel binnen huishoudens tegen te gaan, werkt professor Devlieghere aan een verpakking met sensoren die de versheid van het product kan inschatten. Winkeluitbaters en consumenten kunnen deze sensoren inlezen en zouden zo minder geneigd zijn perfect eetbare producten weg te gooien.
Maar zijn we wel klaar voor zo’n nieuwigheden in onze eigen koelkast? CheckPack vraagt zich af hoe de consument staat tegenover dergelijke uitgeruste verpakkingen, die waarschijnlijk ook een meerprijs zullen inhouden. In hun consumentenbevraging komen vragen naar boven die tot nadenken stemmen. ‘Hoeveel zou je bereid zijn meer te betalen voor een slimme verpakking?’ en ‘Welke producten hebben het meest baat bij versheidsensoren?’. Professor Devlieghere benadrukt ook de contradictie tussen een langere houdbaarheid en milieubescherming. Als een verpakking zo kan aangepast worden dat het een product langer vers houdt, zijn we dan bereid komkommers in een individuele verpakking te kopen? Geef jouw mening via de enquête en maak kans op een waardebon van Mediamarkt.