Werkgevers raken in paniek

De zelfstandige ondernemers zijn in paniek over de economische vooruitzichten. Dat heeft Unizo-topman Karel Van Eetvelt vrijdag gezegd in een interview met De Tijd. "De overheid en de politici hebben nu nog één opdracht: redden wat er te redden valt van de economie", zo luidt het. Van Eetvelt vraagt de politieke wereld om "op te houden met spelletjes te spelen op de kap van de bedrijven". "Als dit nog een aantal maanden blijft duren, spelen we de ruggengraat van onze economie kwijt", luidt het.
20 februari 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:07
Lees meer over:

De zelfstandige ondernemers zijn in paniek over de economische vooruitzichten. Dat heeft Unizo-topman Karel Van Eetvelt vrijdag gezegd in een interview met De Tijd. "De overheid en de politici hebben nu nog één opdracht: redden wat er te redden valt van de economie", zo luidt het.

Van Eetvelt vraagt de politieke wereld om "op te houden met spelletjes te spelen op de kap van de bedrijven". "Als dit nog een aantal maanden blijft duren, spelen we de ruggengraat van onze economie kwijt", klinkt het wat verder. Vooral de combinatie van de crisis met de Belgische loonkostenhandicap blijkt dodelijk te zijn.

Volgens Van Eetvelt worden de Belgische bedrijven op alle exportmarkten buiten geconcurreerd. De overheid moet prioriteit maken van een drastische lastenverlaging, vindt Van Eetvelt. "Het is vijf over twaalf. Veel van mijn middelgrote bedrijven hebben zelfs het geld niet om te herstructureren. Die gaan recht naar het faillissement", waarschuwt de topman van Unizo.

Niet alleen de bedrijven, maar ook de gezinnen zijn somber gestemd. Het vertrouwen van de Belgische consumenten in de economie is in februari opnieuw gedaald na het gedeeltelijke herstel in januari. "Meer dan ooit vrezen de consumenten voor een toename van de werkloosheid", zo meldt de Nationale Bank van België.

De indicator van het consumentenvertrouwen, die in januari voor het eerst in vier maanden gestegen was (tot -20), daalde in februari naar -24. Alle deelindicatoren verslechterden. De grootste dalingen werden opgetekend bij de verwachtingen van de consument inzake de algemene economische situatie en inzake de werkloosheid. De gezinnen zijn ook pessimistischer over hun toekomstige financiële situatie en hun spaarmogelijkheden dan in januari.

In december 2008 stond het consumentenvertrouwen nog net iets lager, op -25. Dat was het laagste peil sinds december 1993.

Bron: Belga/De Tijd

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek