Wereldwijde voedselprijzen daalden vorig jaar met 2,1%
nieuwsDe prijzen voor voedingsgrondstoffen op de wereldmarkt zijn vorig jaar met 2,1 procent gedaald ten opzichte van 2023. Dat meldt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO). De grootste prijsdalingen werden genoteerd bij graan en suiker, die deels gecompenseerd werden door prijsstijgingen bij zuivel, vlees en plantaardige oliën.
De FAO Food Price Index (FFPI) toont de prijsveranderingen van een reeks voedselgrondstoffen op de wereldmarkt. Deze schommelingen zijn niet hetzelfde als de prijswijzigingen die je als consument in de winkel ziet, maar geven wel een beeld van de trends in de wereldwijde voedselhandel.
Vergeleken met 2023 daalde de totale waarde van de korf voedselgrondstoffen vorig jaar met 2,1 procent. "De forse prijsdalingen bij graan en suiker werden slechts gedeeltelijk gecompenseerd door kleinere, maar wel significante stijgingen bij plantaardige oliën, zuivel en vlees", meldt de FAO.
Zo daalde zowel de prijsindex van graan als die van suiker met 13 procent. De dalende suikerprijzen waren voornamelijk het gevolg van de record exporthoeveelheden uit Brazilië het hele jaar door en de positieve mondiale vooruitzichten voor het seizoen van 2024-2025. Ook een overaanbod van graan deed de index zakken.
De zuivelprijzen stegen daarentegen met 4,7 procent ten opzichte van 2023, voornamelijk gedreven door een sterke stijging van de boterprijzen. 2024 kenmerkte zich ook door hoger vleesprijzen (+2,7%), waarbij rund-, schapen- en pluimveevlees duurder werd door een sterke vraag vanuit de belangrijke vleesimporterende landen, terwijl de wereldwijde productiegroei achterbleef. De gemiddelde varkensvleesprijzen vielen echter terug door een terughoudende importvraag vanuit China. De wereldprijzen van plantaardige oliën lagen 9,4 procent hoger, voornamelijk door een krapper wereldwijd aanbod.
