Wereldwijde voedselprijzen kennen grootste stijging in anderhalf jaar

nieuws

De voedselprijzen zijn in september het sterkst gestegen in achttien maanden, zo blijkt uit de index van de VN-Wereldvoedselorganisatie FAO. Vooral de suikerprijs klimt fors, maar ook plantaardige oliën, zuivelproducten en granen werden duurder. Vlees is de enige stabiele factor in de FAO-voedselprijsindex. De algemene index komt in september zo uit op een stijging van 3 procent ten opzichte van de voorafgaande maand.

7 oktober 2024 VILT-redactie
Lees meer over:
tarweoogstgraanharvestwereldvoedselprijzen-1250

De index van de Wereldvoedselorganisatie steeg op maandbasis tot 124,4 punten, het hoogste peil sinds augustus vorig jaar. De index geeft de prijzen van grondstoffen op de wereldmarkt weer, niet van de voedselprijzen in de winkels. Maar op termijn dreigen de dure grondstoffen wel doorgerekend te worden, terwijl de inflatie na de coronapandemie al flink steeg.

Schermafbeelding 2024-10-07 154312

Suiker

Het is vooral de suikerprijs die de hoogte inschiet en het algemene indexcijfer doet aanzwengelen. De FAO-suikerprijsindex bedroeg gemiddeld 125,7 punten in september, een stijging van 10,4 procent ten opzichte van augustus. De prijsstijging in september is het gevolg van de zorgen die ontstaan over krappere wereldwijde beschikbaarheid van suiker in het komende seizoen 2024-2025. Brazilië is de grootste producent van suikerriet ter wereld, maar voorspelt een lagere oogstopbrengst door aanhoudende droogte en enkele branden die suikerrietvelden eind augustus beschadigden.

Zuivel

De categorie zuivel klopte in de maand september af op gemiddeld 136,3 punten, een stijging van 5 punten (3,8%). De zuivelprijs stijgt bijna 22 procent in één jaar tijd. De stijging van de index werd veroorzaakt door hogere prijzen voor alle zuivelproducten, waarbij de prijzen voor volle melkpoeder het meest stegen, aangewakkerd door een sterke importvraag in Azië. Ondertussen stegen de wereldprijzen voor boter voor de elfde maand op rij. De wereldprijzen voor kaas stegen ook, als gevolg van een sterke wereldwijde importvraag en krappe exporteerbare voorraden in West-Europa.

Graan

De graanprijsindex bedroeg in september gemiddeld 113,5 punten, een stijging van 3 procent ten opzichte van de maand voordien. Na drie opeenvolgende maanden te zijn gedaald, stegen de wereldwijde tarweprijzen in september, grotendeels vanwege zorgen over ongunstige weersomstandigheden bij enkele belangrijke exporteurs. Ook de prijs van andere granen zoals maïs en gerst klommen omhoog, terwijl die van sorghum daalde. De FAO-prijsindex voor alle rijst daalde in september met 0,7 procent. Dit is te wijten aan de over het algemeen rustige handelsactiviteiten en lagere Indiase basmatiprijzen.

Plantaardige olie en vlees

Ook de prijs voor plantaardige oliën stijgt met 4,6 procent ten opzichte van augustus en bereikte het hoogste niveau sinds begin 2023. De aanhoudende stijging van de prijsindex werd aangestuurd door hogere noteringen voor palm-, soja-, zonnebloem- en koolzaadolie.

De vleesprijzen blijven met een stijging van 0,4 punten ten opzichte van augustus quasi stabiel. De stijging van de index werd veroorzaakt door hogere prijzen voor pluimveevlees, wat voornamelijk de sterke importvraag naar Braziliaans pluimveevlees weerspiegelt na de versoepeling van handelsbeperkingen met betrekking tot de ziekte van Newcastle. De internationale prijzen voor varkens- en rundvlees blijven stabiel.

Schermafbeelding 2024-10-07 154347
Sublieme graanoogst, behalve bij ons: “Schaadt de prijzen, maar geen drama’s verwacht”
Uitgelicht
De gouden schijn van de zon was geregeld afwezig dit jaar, en onze graanvelden schitterden evenmin. West-Europa moet het dit jaar stellen met een magere graanoogst. Toch is er...
30 augustus 2024 Lees meer

Bron: FAO/ Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek