Waterbassin Ardo bewijst vroeg in het jaar zijn nut voor groentetelers

nieuws

Groentetelers hebben dit jaar al 9,5 miljoen liter water onttrokken uit het irrigatiebassin van diepvriesgroenteverwerker Ardo in Ardooie. “Uitzonderlijk vroeg in het seizoen”, merkt operationeel directeur Tijl Goens op. De vroege vraag naar water is te wijten aan de aanhoudende droogte. Het West-Vlaamse bedrijf installeerde in 2019 een irrigatiebekken waarin gezuiverd afvalwater van de groenteverwerkingssite wordt opgevangen. Boeren uit de omgeving kunnen dit water gebruiken voor irrigatie.

Vandaag VILT-redactie
ardo drijvende zonnepanelen

Groenteteler Rik Delameilleure gebruikte vorig jaar slechts een derde van het voor hem gereserveerde volume. “Nu zitten we vroeg in het seizoen al op een derde”, zegt de West-Vlaming, die vooral voor de versmarkt teelt en momenteel vroege bloemkolen oogst. Door de uitzonderlijke droogte moest hij de afgelopen zes weken al 120 liter water per vierkante meter beregenen.

Het water koopt hij bij Ardo, dat in 2019 het bassin met een capaciteit van 150.000 kubieke meter aanlegde. Het bassin wordt gevuld met gezuiverd afvalwater en regenwater, en is beschikbaar voor omringende boeren. Via een ondergronds leidingennetwerk van 25 kilometer wordt het water verdeeld naar een vijftigtal groentetelers in de omgeving. Met dit initiatief wil Ardo de telers wapenen tegen droogteperiodes.

Coöperatief waterbeheer

De waterafname verloopt via de coöperatie Inero, waarvan Delameilleure voorzitter is. “Aan het begin van het jaar reserveren telers een watervolume, dat ze in de loop van het jaar naar behoefte kunnen opvragen.” De prijs voor een reservatie bedraagt 33 cent per kubieke meter, het oppompen kost 47 cent. “In totaal betalen we dus 80 cent per kuub”, legt Delameilleure uit.

Hij is niet de enige Inero-coöperant die zijn waterreserves al ruimschoots heeft aangesproken. “De 9,5 miljoen liter water die dit jaar al werd onttrokken, is uitzonderlijk vroeg. Vooral spinazie, bloemkool en opkomstberegening van wortelen vragen nu veel water”, zegt Goens. Ardo rolde een gelijkaardig irrigatiesysteem uit in het zuiden van het land, nabij de productiesite in Geer (Luik), goed voor 1.200 hectare landbouwgrond.

Slimmer omgaan met water

Naast het irrigatiebekken investeerde Ardo ook in technologie. Op meer dan dertig velden in België, Frankrijk en Nederland zijn bodemvochtsensoren geplaatst. “Door het vochtgehalte op verschillende dieptes te meten, kunnen we landbouwers nauwkeurig adviseren over wanneer en hoeveel er moet worden beregend. Dat leidt tot aanzienlijke waterbesparingen”, aldus Goens.

“Een soort verzekering”

Hoewel Delameilleure vorig jaar betaalde voor water dat hij uiteindelijk niet gebruikte, is hij erg te spreken over het systeem. “Het is een soort verzekering”, zegt hij. “Het irrigatiebekken bewijst zijn nut nu al vroeg in het voorjaar.” Dat verklaart ook waarom zes extra groentetelers zich recent bij de coöperatie hebben aangesloten. “Zij leggen nu op eigen kosten leidingen aan om toegang te krijgen tot het netwerk.”

Momenteel bevat het bassin nog 135.000 kubieke meter water. Vanaf juni, wanneer de erwtenverwerking bij Ardo opnieuw op gang komt, wordt dagelijks 500 à 1.000 kubieke meter gezuiverd afvalwater toegevoegd. Groentetelers die aangesloten zijn op het netwerk hebben in totaal 114.000 kuub water gereserveerd.

“Als het gereserveerde water op is, kan men nog zogeheten ‘bonuswater’ aanvragen. Dat kost 1,20 euro per kubieke meter. Momenteel is er 21.000 kuub bonuswater beschikbaar”, aldus Delameilleure. “Boeren die geen reservatie maakten, kunnen pas vanaf 1 augustus bonuswater opvragen.” Toch blijft dat goedkoper dan water laten aanvoeren per vrachtwagen. “Dat kost al gauw 2 tot 2,5 euro per kuub”, besluit hij.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek