Ardo denkt ook op andere sites na over inzet gezuiverd afvalwater voor irrigatie
nieuwsNaar het voorbeeld van de fabriek in Ardooie denkt Ardo ook op andere sites na over de mogelijkheden om gezuiverd restwater uit de fabriek ter beschikking te stellen voor irrigatie door landbouwers. Dat vertelde duurzaamheidsdirecteur Emilie Haspeslagh tijdens een studiedag over duurzaam watergebruik op de fabriek in Ardooie. In Ardooie heeft de diepvriesgroenteverwerker al enkele jaren een samenwerking met 50 landbouwers. Gezuiverd afvalwater uit de fabriek wordt opgevangen in een bassin en in de zomer ter beschikking gesteld aan de groentetelers.
Het waterbassin op de site van Ardo is tot de nok gevuld en bedekt met zonnepanelen. In het bassin, dat in 2019 werd gebouwd, wordt gezuiverd afvalwater uit de fabriek gestockeerd en in de zomer ter beschikking gesteld aan 50 boeren in de regio. Deze boeren zijn verenigd in de coöperatie Inero die verantwoordelijk is voor de uitbating van het irrigatiesysteem. Vanuit het 150.000 kuub grote waterbekken vertrekt een twaalf kilometer lang leidingstelstel naar de omliggende akkers. Met 150 aftakpunten wordt in totaal 500 hectare bediend.
Het idee om afvalwater in te zetten voor irrigatie ontstond in 2011, tijdens een droge zomer waarbij er watertekorten in de regio Ardooie waren, en werd in 2019 in de praktijk gebracht nadat Europese en private steun werd gevonden voor het project. Zo stelde bijvoorbeeld ook Unilever financiële middelen beschikbaar die moeten bijdragen aan de robuustheid van de groententeelt die onder druk staat door de klimaatverandering.
Grillig weer, dito opbrengsten
Dat de grillige weersomstandigheden een impact hebben op de groententeelt, blijkt uit de productiecijfers van erwten. Op een staafdiagram die Emilie Haspeslagh toont op een studiedag over duurzaam waterverbruik, blijkt dat de productie vanaf 1960 in een steile lijn omhoog gaat. Van 3,5 ton per hectare in 1960 stijgt de productie naar 7,5 ton rond de eeuwwisseling. Deze sterke groei komt in 2015 abrupt ten einde. Vanaf dat moment vertoont de productie een zeer grillige en zelfs dalend verloop.
“Het gaat van het ene extreme naar het andere. In de bonen hadden we in 2022 maar 65 procent van de geplande opbrengsten en in 2023 hadden we een overschot. In 2022 lag de gemiddelde opbrengst van bonen onder de 10 ton per hectare waar in 2023 bijna geen enkel veld minder dan 20 ton per hectare opbrengst had”, vertelt Haspeslagh die dit wijt aan de klimaatverandering. “Klimaatsveranderingen zorgt ervoor dat het weer extremer wordt. Periodes van extreme droogte worden afgewisseld met periodes van extreme natheid, zoals dit voorjaar.”
Dit besef heeft duurzaamheid hoger op de agenda geplaatst bij het familiebedrijf. Eerder berichtte VILT al over de circulaire wisselwerking tussen de fabriek en een biovergistingsinstallatie op het bedrijfsterrein. Deze vergistingsinstallatie in combinatie met een warmtekrachtkoppeling (WKK) transformeert afvalwater en groenteresten uit de fabriek van Ardooie in groene stroom en stoom voor de fabriek. Mede hierdoor slaagt de fabriek erin haar CO2-voetdruk en dus eigen klimaatimpact terug te schroeven.
Restwater voor de boeren
Naast hergebruik en valorisatie van reststromen wordt er in de fabriek ook ingezet op een duurzaam watergebruik. Regenwater wordt na verwerking in de fabriek ingezet en afvalwater wordt gezuiverd waarna het voor bepaalde processen hergebruikt kan worden. Ardo slaagde er op deze manier in om het gebruik van leidingwater drastisch terug te schroeven. Vorig jaar ging er 460.000 kuub water door de zuiveringsinstallaties van het bedrijf. Na hergebruik van het gezuiverde fabriekswater wordt het afvalwater wederom gezuiverd en naar het bassin geleid.
De duurzaamheidsinspanning van de groentereus beperken zich zodoende niet alleen tot de fabriek. Vanuit het bassin staat het water dus ter beschikking van de boeren als regenwater. Boeren kunnen in het voorjaar intekenen op een bepaald volume irrigatiewater en betalen hiervoor 1/3de van de prijs op voorhand. Als zij het water vervolgens afnemen, betalen ze het resterende bedrag.
Uit de waterafname door de boeren over de voorbije jaren kan het weersbeeld perfect afgelezen worden. Zo was 2021 een nat jaar en is er nauwelijks water effectief afgenomen. In 2022 is er 175.000 kuub afgenomen en was er een tekort. “Toen was het reservoir in september leeg”, vertelt Ignace Kint die binnen Ardo verantwoordelijk is voor de samenwerking met de boeren voor irrigatie. In 2023 was het andermaal een nat jaar met veel regen en is er maar 15.000 kuub opgenomen.
Uitbreidingsplannen irrigatienetwerk
Op de vraag of Ardo plannen heeft om het irrigatienetwerk in Ardooie uit te breiden, antwoordt het bedrijf negatief. Kint: “Enerzijds is er in de statuten van Inero opgenomen dat de eerste vijf jaar geen uitbreiding gedaan mag worden om de pionierende boeren te belonen. Anderzijds is een uitbreiding zonder financiële steun kostelijk, hetgeen resulteert in een hoge waterprijs voor de boeren.”
Emilie Haspeslagh stelt dat het bedrijf wel onderzoekt welke mogelijkheden er op andere productielocaties zijn om gezuiverd afvalwater ter beschikking te stellen van de boeren. Ardo beschikt over 17 sites in acht landen en wordt beleverd door 3.500 boeren. Ook in het Waalse Geer beschikt Ardo via zijn dochteronderneming HesbayeFrost over verschillende waterbassins die een totale opslagcapaciteit hebben van 350.000 kuub.
Deze waterbassins worden gevormd door de waterbekkens van Hollogne-sur-Geer. "HesbayeFrost kocht hier in 2017 een stuk grond op van zo'n 40 hectare dat gevormd werd door voormalige bezinkbassins van een suikerfabriek. Dat gebied liep gevaar om uit te drogen en werd omgevormd tot een natuurgebied waar meer dan 212 verschillende vogelsoorten geobserveerd werden."
Door gezuiverd water aan te voeren, is het waterniveau hersteld. Tijdens het groeiseizoen kunnen plaatselijke landbouwers een gedeelte van dit water gebruiken om hun groentegewassen te irrigeren. Op deze locatie is een irrigatienetwerk aangelegd dat zich uitstrekt over 1.000 hectare. Hierbij wordt samengewerkt met een de producentenorganisatie van HesbayeFrost-telers en met Natagora, de Waalse tegenhanger van Natuurpunt. “Dit project werd dit jaar uitgebreid met een additionele 20 hectare met steun van Nestlé, waardoor de totale opslagcapaciteit naar 550.000 kuub verhoogd wordt”, besluit Haspeslagh.
Nieuwe CEO
Donderdag maakte Ardo nog bekend dat het een nieuwe CEO heeft: Sabine Sagaert. Zij volgt Gabrielle Kalkwijk op, die eind februari 2024 haar mandaat neerlegde omwille van persoonlijke redenen. Ze komt over van voedingsgroep Vandemoortele, waar ze managing director was van de divisie Frozen Bakery.
Ardo verkoopt jaarlijks bijna een miljoen ton groenten en fruit in meer dan 100 landen en is goed voor een omzet van 1,4 miljard euro.