Wat is het gemiddelde inkomen van een landbouwer op een familiebedrijf?

Een landbouwer op een familiebedrijf verdient netto gemiddeld 38.064 euro per jaar. Dat is 17,3 procent minder dan het gemiddelde van de Vlaamse werknemers. Toch zijn grote verschillen op te merken tussen de sectoren. VRT NWS ging er voor de rubriek “Het cijfer” mee aan de slag.

17 maart 2023  – Laatste update 17 maart 2023 10:42

Uit cijfers van het Vlaams departement Landbouw en Visserij blijkt dat het gemiddelde inkomen van een landbouwer op een familiebedrijf 38.064 euro is. Het is een theoretische berekening, merkt VRT op, maar in 2020 zou een boer dus gemiddeld een kleine 8.000 euro (17,3%) minder verdiend hebben dan het gemiddelde van de Vlaamse werknemers.

Grote verschillen

Een vergelijking maken tussen landbouwers en werknemers is natuurlijk niet makkelijk. De statuten verschillen, werknemers moeten een huis betalen terwijl landbouwers vaak op hun bedrijf wonen…

Ook tussen de land- en tuinbouwsectoren onderling zijn er grote verschillen op te merken. Zo ligt het gemiddelde inkomen van glastuinbouwers en siertelers voor 2020 een pak hoger, namelijk 99.057 euro. Dat is dan weer ver boven het gemiddelde netto-inkomen van de Vlaamse loontrekkende.

Een belangrijke factor die hierin meespeelt is wat de wereldmarkt met de prijzen doet en in hoeverre je daar langetermijnafspraken over kunt maken. Zo zijn varkens en melk sterk onderhevig aan wisselende prijzen, luidt het.

Het cijfer verschilt ook sterk van jaar tot jaar. Zo was 2019 een echt boerenjaar. De prijzen zaten blijkbaar mee en in dat jaar verdiende de gemiddelde landbouwer volgens het Departement meer dan de gemiddelde werknemer. Maar als we alle cijfers nemen sinds 2012, dan zaten de landbouwers daar wel meestal onder.

Aantal vergunningsaanvragen daalt, stoppers stijgt

VRT nam ook het aantal aanvragen van landbouwers voor vergunningen onder de loep. En dat is in dalende lijn. Zeker voor de categorie van uitbreiding van bedrijven met dieren, loopt het aantal aanvragen terug. Dat is niet verwonderlijk door de stikstofproblematiek. Het aantal aanvragen daalde van 128 in 2018 tot 98 in 2022. Voor alle duidelijkheid: er worden nog steeds vergunningen goedgekeurd.

0

128 Aantal vergunningsaanvragen (bedrijven met dieren) in 2018

0

98 Aantal vergunningsaanvragen (bedrijven met dieren) in 2022

Tot slot merkt VRT ook dat er al vele jaren meer stoppers dan starters zijn in de sector. Het aantal landbouwbedrijven in de kruispuntendatabank ondernemingen daalt van 25.307 in 2013 naar 23.321 in 2021.

De theoretische berekening voor het inkomen van de boer op een familiebedrijf komt uit op 38.064 euro, concludeert VRT. “In de realiteit zijn er grote verschillen. Maar gemiddeld zitten de cijfers toch onder die van loontrekkenden. Landbouw is lang niet altijd een vetpot en dat legt ook wel uit waarom er zo fel gereageerd wordt op de onzekerheid die het stikstofdossier met zich meebrengt.”

Bron: VRT NWS

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek