Vogelgriep bij pluimveebedrijf in Wingene, ophokplicht opnieuw van kracht

Er is vogelgriep van het type H5 vastgesteld bij een commercieel pluimveebedrijf met 110.000 leghennen in de West-Vlaamse gemeente Wingene. Het gaat om de 7de uitbraak van vogelgriep op nog geen 2 weken tijd. Het federaal voedselagentschap FAVV waarschuwt voor een zwaar vogelgriepseizoen. Vanaf 5 oktober worden pluimveehouders opnieuw verplicht om hun dieren op te hokken.

3 oktober 2022  – Laatste update 3 oktober 2022 16:11
pluimvee-vogelgriep-kip-1280

Om een verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, worden het pluimvee en de vogels die nog aanwezig zijn op het bedrijf geruimd. Rond de haard worden een beschermingszone van 3 kilometer en een bewakingszone van 10 kilometer ingesteld. Deze zones overlappen deels met de zones die reeds werden afgebakend na de vaststelling van een eerdere besmetting in Beernem. In de zones worden strenge bioveiligheidsmaatregelen opgelegd. Wie symptomen bij zijn pluimvee of vogels vaststelt, moet een dierenarts raadplegen.

Ophokplicht vanaf 5 oktober

“Het vogelgriepvirus is meer en meer aan het circuleren onder wilde vogels”, klinkt het bij FAVV. “Het aantal bevestigde gevallen bij wilde vogels is de afgelopen 2 weken sterk toegenomen. Daardoor stijgt het risico dat pluimvee met vogelgriep wordt besmet, via contact met wilde vogels. We verwachten een zwaar vogelgriepseizoen omwille van de situatie met wilde vogels.”

Federaal minister van Landbouw David Clarinval (MR) heeft daarom beslist om de afschermplicht, waarbij de dieren worden binnengehouden, of onder netten geplaatst worden,              voor alle geregistreerde pluimveehouderijen opnieuw in te voeren. Hieronder vallen alle commerciële bedrijven, maar ook de hobbyhouders die geregistreerd zijn in Sanitel. Deze maatregel zal ingaan vanaf woensdag 5 oktober 2022.

Wat kunnen particuliere houders doen?

Hoewel het niet meer verplicht is sinds 14 mei, raadt FAVV ook particuliere houders aan om hun pluimvee zoveel mogelijk te beschermen. “Dit kan door preventief de ren te overspannen met een net om het contact met wilde vogels te vermijden. De dieren voederen moet sowieso nog steeds verplicht binnen gebeuren, drenken gebeurt ook bij voorkeur afgeschermd”, luidt het advies. “Wanneer houders een verhoogde sterfte bij hun dieren opmerken, of bij elk ander symptoom van ziekte, moeten ze onmiddellijk hun dierenarts contacteren. Deze maatregelen moeten helpen om te vermijden dat pluimvee in contact komt met wilde vogels die besmet zijn met het vogelgriepvirus en onze dieren kunnen besmetten.”

Een overzicht van alle maatregelen is terug te vinden op de website van FAVV.

Wandelaars die een dode wilde vogel opmerken worden gevraagd om dit te melden via het gratis nummer 0800/99 777.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek