Drie nieuwe gevallen van vogelgriep in Vlaanderen

Er zijn drie nieuwe gevallen van vogelgriep van het type H5N1 ontdekt in Vlaanderen. Het gaat om een besmetting bij een professioneel pluimveebedrijf in de gemeente Sint-Laureins, bij een vogelhandelaar in Bocholt en bij een vogelhandelaar in Beernem. Het Voedselagentschap laat weten dat er geen indicaties zijn dat de drie gevallen met elkaar gelinkt zijn.

21 september 2022  – Laatste update 21 september 2022 20:03
Lees meer over:
kip-pluimvee-2-1250

De laatste uitbraak van vogelgriep dateert van 22 juni dit jaar. Toen werd bij een vogelhandelaar in het Vlaams-Brabantse Zoutleeuw een uitbraak van het H5N1-vogelgriep. De laatste uitbraak op een professioneel pluimveebedrijf werd vastgesteld op 30 maart bij een vermeerderingsbedrijf met ongeveer 20.000 moederdieren in het West-Vlaamse Meulebeke. Op beide bedrijven werden alle aanwezige dieren geruimd.

Ook bij de bedrijven waar de nieuwe besmettingen zijn vastgesteld, zullen het pluimvee en de vogels op het bedrijf geruimd worden, zoals is bepaald in de Europese en Belgische wetgeving. Er wordt rond de drie haarden ook een beschermingszone van 3 kilometer en een bewakingszone van 10 kilometer ingesteld.

“In deze beperkingszones worden extra maatregelen genomen om verdere verspreiding van het vogelgriepvirus te voorkomen. Zo is het voor professionele bedrijven verplicht om strenge bioveiligheidsmaatregelen na te leven”, aldus het FAVV. “We vragen ook dat elke professionele pluimveehouder in deze zones een inventaris opmaakt waarin aangegeven wordt hoeveel dieren er per soort gehouden worden. Al wie ziektetekens bij zijn pluimvee of vogels vaststelt, moet zo snel mogelijk een dierenarts raadplegen.”

Het Voedselagentschap benadrukt dat er geen indicaties zijn dat de drie besmettingen met elkaar gelinkt zijn. “Vermoedelijk zijn besmette wilde vogels de oorzaak van de uitbraken”, klinkt het. Daar circuleert het vogelgriepvirus nog steeds.

Omdat het virus nog zo aanwezig is onder wilde vogels, adviseert het FAVV om dieren af te schermen van wilde vogels. Dat kan met behulp van netten. “Daarnaast willen we erop wijzen dat, hoewel de ophokplicht sinds 14 mei 2022 is afgeschaft, het voederen van dieren nog steeds verplicht binnen moet gebeuren. Ook drinkwater gebeurt bij voorkeur afgeschermd”, luidt het. Er wordt nog geen ophokplicht ingesteld. "We monitoren de virusdruk bij wilde vogels en grijpen in wanneer die druk de komende weken zou toenemen."

Het Voedselagentschap roept alle houders van pluimvee en vogels op om extra waakzaam te zijn. “Wanneer ze verhoogde sterfte opmerken of bij elk ander symptoom van ziekte, is het raadzaam om een dierenarts te raadplegen”, waarschuwt het agentschap. Wandelaars die dode wilde vogels opmerken, kunnen dit melden op het gratis nummer 0800 99 777.

België verliest vogelgriepvrije status

Nu vogelgriep is vastgesteld op een professioneel landbouwbedrijf verliest ons land zijn vogelgriepvrije status. Die had België herwonnen begin juni van dit jaar. Toen verklaarde de Wereldorganisatie voor Diergezondheid (OIE) het land officieel vrij van vogelgriep. Dat betekent dat veel exportlanden een gedeeltelijk of geheel importverbod voor pluimveevlees, eieren en broedeieren uit ons land zullen instellen.

"Dat is slecht nieuws voor onze pluimveesector die al gebukt gaat onder de hoge veevoeder- en energiekosten", klinkt het bij Boerenbond. "De vogelgriephaarden liggen erg verspreid over het land en dat geeft aan dat de vogelgriepdreiging overal aanwezig is. Wij roepen pluimveehouders op om maximaal in te zetten op bioveiligheidsmaatregelen en extra voorzichtig te zijn bij het uitladen van de kippen."

Nieuwe uitbraak van hoogpathogene vogelgriep in Meulebeke
Uitgelicht
Op een vermeerderingsbedrijf, met ongeveer 20.000 moederdieren in het West-Vlaamse Meulebeke is een nieuwe uitbraak van hoogpathogene vogelgriep van het type H5N1 vastgesteld,...
30 maart 2022 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek