header.home link

Nieuw geval van vogelgriep bij hobbyhouder in Zoutleeuw

22 juni 2022

In Zoutleeuw, in de provincie Vlaams-Brabant, is een uitbraak van vogelgriep (H5N1) vastgesteld bij een vogelhandelaar. Dat meldt het Voedselagentschap (FAVV). Om een verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, wordt het pluimvee dat nog aanwezig is geruimd. Er worden ook een beschermingszone van 3 kilometer en een bewakingszone van 10 kilometer rond de haard ingesteld.

Lees meer over:
leghenkippluimveevogelgriepophokplicht-1250

De bron van de besmetting is nog in onderzoek. Deze besmetting vormt geen bedreiging voor de vogelgriepvrije status voor commercieel pluimvee dat ons land begin deze maand opnieuw verkregen heeft van de Wereldorganisatie voor Diergezondheid (WOAH, voorheen OIE). Aangezien sommige derde landen ook rekening houden met besmettingen bij hobbyvogels, zullen er mogelijk alsnog embargo’s volgen.

Het Voedselagentschap wil particuliere en professionele houders van pluimvee eraan herinneren dat het vogelgriepvirus nog steeds aan het circuleren is onder wilde vogels. "Hoewel de ophokplicht is afgeschaft sinds 14 mei, blijft het daarom aangeraden om je dieren af te schermen van wilde vogels die het virus mogelijk dragen", klinkt het. Het voederen moet wel nog steeds verplicht binnen gebeuren, drenken gebeurt ook bij voorkeur afgeschermd.

Wanneer een verhoogde sterfte wordt opgemerkt, of bij elk ander symptoom van ziekte, moeten houders onmiddellijk hun dierenarts te contacteren. Wandelaars die een dode wilde vogel opmerken wordt gevraagd om dit te melden via het gratis nummer 0800/99 777. Het Voedselagentschap vraagt om de dode dieren niet aan te raken.

Vogelgriep is erg besmettelijk voor vogels, maar er zijn geen wetenschappelijke indicaties dat het virus ook schadelijk is voor de mens.

Bron: Belga / Landsbond Pluimvee

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek