header.home link

België herwint vogelgriepvrije status

7 juni 2022

De Wereldorganisatie voor Diergezondheid (OIE) heeft een verklaring van ziektevrije status die door ons land was ingediend, goedgekeurd. Hierdoor is België officieel vrij van vogelgriep. Dat meldt het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV).

pluimvee-vogelgriep-kip-1280

Sinds begin oktober 2021 werden heel veel gevallen van besmettingen met het HPAI H5N1-virus (hoogpathogene aviaire influenza) gemeld in heel Europa, zowel bij wilde vogels als bij pluimvee. In België werd op 15 november een "periode van verhoogd risico” afgekondigd om de verspreiding van het virus in te dijken nadat een eerste geval van een besmette wilde vogel op ons grondgebied werd vastgesteld op 11 november. 

Er waren nadien tientallen besmettingen bij wilde vogels, en bij hobbypluimveehouders en professionele pluimveehouders werden uiteindelijk 6 uitbraken van HPAI vastgesteld, met een laatste geval op 29 maart. 

Herstel voor export

Tijdens de vogelgriepperiode verloor België zijn virusvrije status bij de Wereldorganisatie voor Diergezondheid, en dat leidde tot strenge beperkingen voor de uitvoer van pluimvee en producten. "Het herstel van onze vrije status zal het mogelijk maken dat vele embargo's worden opgeheven en dat onze export wordt hersteld", zegt het FAVV. 

Het is meer dan ooit belangrijk om strikte bioveiligheidsmaatregelen te blijven toepassen om deze ziektevrije status te behouden

FAVV

Ook David Clarinval (MR), federaal minister van Landbouw, zegt verheugd te zijn dat België weer ziektevrij is verklaard op internationaal niveau. "Aangezien de professionelen in de huidige economische context al genoeg moeilijkheden ondervinden, is het herstel van de vrije status echt goed nieuws", zegt hij.

Waakzaam blijven

Enkele weken geleden werd de ophokplicht voor pluimvee ongedaan gemaakt. Maar het FAVV roept wel op om voorzichtig te blijven. "Gewoonlijk verdwijnt het virus tijdens het voorjaar met de trek van grote groepen watervogels naar hun broedgebieden in Azië. Maar sinds twee jaar duurt de ziekte langer, waardoor nu ook de infectiedruk aanhoudt. Het virus circuleert nog steeds actief in de wilde vogelpopulaties in Europa en het risico op besmetting voor pluimvee- en vogelhouderijen blijft reëel", zegt het agentschap.

Eind april 2021 was België ook al eens vogelgriepvrij verklaard, maar enkele maanden later was die status weer ingetrokken. “Het is dus meer dan ooit belangrijk om nog meer in te zetten op waakzaamheid en strikte bioveiligheidsmaatregelen te blijven toepassen om deze ziektevrije status te behouden”, aldus het FAVV.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek