Nieuwe uitbraak van hoogpathogene vogelgriep in Meulebeke

Op een vermeerderingsbedrijf, met ongeveer 20.000 moederdieren in het West-Vlaamse Meulebeke is een nieuwe uitbraak van hoogpathogene vogelgriep van het type H5N1 vastgesteld, meldt het FAVV woensdag. Alle dieren werden geruimd.

30 maart 2022  – Laatste update 30 maart 2022 15:16
Lees meer over:
pluimvee-kip-1250

Rond de uitbraak worden een beschermingszone met een straal van 3 km en een bewakingszone met een straal van 10 km afgebakend. Daar is het verplaatsen van alle pluimvee, andere vogels en broedeieren verboden (doorvoer doorheen de zone is wel toegelaten). Bovendien moet elke professionele pluimveehouder binnen de 24 uur een inventaris opmaken waarin aangegeven wordt hoeveel dieren er per soort gehouden worden.

Al wie ziektetekens bij zijn pluimvee of vogels vaststelt, dient een dierenarts te raadplegen. Wandelaars die een dode wilde vogel opmerken, kunnen dit melden via het gratis nummer 0800/99 777.

De uitbraak in Meulebeke is de vijfde op een professioneel bedrijf dit seizoen in ons land. Eerder waren er vogelgriepuitbraken in Alveringem en Ravels (begin december), Veurne (eind december) en Bocholt (begin januari). Verder was er één uitbraak bij een hobbyhouder, in het Oost-Vlaamse Beveren. "Er was lokaal ook invloed op houders in de grensstreek met Frankrijk door uitbraken over de grens. Buurlanden als Frankrijk en Nederland kennen meer gevallen van vogelgriep", zegt Hélène Bonte, woordvoerster van het FAVV.  

vogelgriepuitbraakmeulebekemaart2022

Ophokplicht blijft

Volgens het voedselagentschap worden nog regelmatig gevallen van hoogpathogene vogelgriep bij wilde vogels vastgesteld. “Dit wijst erop dat er nog steeds veel vogelgriepvirus bij wilde vogels circuleert”, klinkt het. Daarom blijft de verhoogde risicoperiode, die sinds 15 november 2021 geldt, van toepassing.

Zo moet pluimvee van professionele houders en van hobbyhouders, met uitzondering van loopvogels, worden opgehokt of afgeschermd met netten. Bovendien moeten alle pluimvee en vogels binnen of onder netten worden gevoederd en gedrenkt. De dieren mogen niet gedrenkt worden met regenwater of oppervlaktewater dat toegankelijk is voor wilde vogels.

“Deze maatregelen moeten helpen vermijden dat pluimvee van bedrijven of van particuliere houders in contact komen met wilde vogels die besmet zijn met het vogelgriepvirus en helpen dus om deze dieren te beschermen”, aldus het FAVV.

 “De bevestiging van de nieuwe uitbraak in Meulebeke toont aan dat de vogelgriep nog steeds aanwezig is in België”, aldus federaal landbouwminister David Clarinval (MR). “Het is van groot belang dat hobbyhouders van pluimvee en professionelen in de bioveiligheidsmaatregelen blijven naleven. Aarzel nooit om in geval van overmatige sterfte of symptomen die met de ziekte verband houden, snel contact op te nemen met uw dierenarts.”

Vogelgriep is een zeer besmettelijke virusziekte waar waarschijnlijk alle vogelsoorten gevoelig voor zijn. Er is geen wetenschappelijke indicatie dat dit H5-virus ook schadelijk is voor de mens. De besmetting kan plaatsvinden via direct contact met zieke dieren of door blootstelling aan besmet materiaal, zoals mest of vuile kratten. Ook via de lucht is indirecte besmetting mogelijk, maar over relatief korte afstand, geeft het FAVV mee. 

Een gedetailleerde beschrijving van de zones en maatregelen is beschikbaar via de website van FAVV.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek